| Digitaal reclamebord in Elsene

Elsene wil geen digitale reclameborden

CGG
© BRUZZ
15/02/2019
Updated: 18/02/2019 14.30u

De gemeente Elsene heeft een ongunstig advies gegeven over de installatie van 28 digitale reclameborden, omdat ze slecht zijn voor het milieu en de verkeersveiligheid.

Het schepencollege van Elsene heeft een ongunstig advies gegeven op het verzoek van het bedrijf JC Decaux voor de installatie van 28 digitale reclameborden van elk twee vierkante meter. Naast de vraag van de plaats van reclame in de openbare ruimte, acht het college de nieuwe digitale LCD-borden om verschillende redenen problematisch.

"De bewegende beelden op digitale reclameborden maken het heel onveilig voor auto's en fietsers", zegt schepen Els Gossé (Groen) aan BRUZZ. "De borden vragen de aandacht, wat nefast is voor de verkeersveiligheid. Daarenboven tasten de borden het architecturale patrimonium van Elsene aan."

Energieverspilling

"Maar ook voor het milieu zijn deze borden niet goed", gaat Gossé verder. "Zij verbruiken veel te veel energie."

Net om dat probleem aan de kaak te stellen, kleefden activisten in januari stickers op die digitale borden, met daarop de boodschap dat één zo'n reclamebord evenveel verbruikt als drie huishoudens.

Een factcheck van BRUZZ leert dat die bewering weliswaar overdreven is, maar dat zo'n bord wél veel verbruikt. Ongeveer de helft van wat een huishouden op een jaar verbruikt.

Naast Elsene wil ook Sint-Gillis de digitale reclameborden bannen. Dat voornemen staat alvast in het meerderheidsakkoord.

Correctie: in een eerdere versie stond dat de gemeente Elsene de reclamepanelen weigert. Het gaat echter om een ongunstig, niet bindend advies. De beslissing ligt bij het Gewest, al zijn beroepsprocedures ook mogelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Milieu , Elsene , reclamebord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni