| Anders dan bijvoorbeeld in Berlijn, komen de everzwijnen in Brussel nog niet tot in de woonwijken (archiefbeeld)

Beestig Brussel

Everzwijn gespot in het Zoniënwoud

Kris Hendrickx
© BRUZZ
03/03/2023

In het Zoniënwoud zijn deze week sporen opgemerkt van een everzwijn, net als enkele weken geleden. De kans dat het dier steeds vaker opduikt in Brussel is groot.

De vraatsporen van het dier werden opgemerkt nabij de Waterloosesteenweg en de Sint-Hubertusdreef, vlak bij de grens met Vlaanderen. Boswachter Bram Bogaerts vermoedt dat het om een solitair dier gaat en hing ondertussen een wildcamera op om meer duidelijkheid te krijgen.

Het dier in kwestie is mogelijk ‘Suske’. Dat is de naam die biologen en boswachters enkele jaren geleden bedachten voor een eenzaat die regelmatig opdook in het Brusselse deel van het bos. Suske, dat is op en top Brussels én de Latijnse benaming voor een everzwijn is ook sus scrofa, hebt u hem?

Everzwijnen waren hier de afgelopen jaren een zeldzaamheid. Nochtans leven er wel groepen niet zo ver van het gewest. “In het arboretum van Tervuren bijvoorbeeld zit een familie”, weet bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. “Wellicht zijn dat de dieren die ook eens gefilmd werden op de middenberm van de Tervurenlaan, in het Brussels gewest.”

Mogelijk gaat het om een dier dat enkele jaren geleden al geregeld opdook in het bos. Biologen en boswachters doopten het 'Suske'

Het zijn best fascinerende dieren, vindt Sanne Ruyts, expert zoogdieren bij Natuurpunt. “Ze zien er woest en groot uit en lijken regelrecht uit de savanne te komen. Tegelijk zijn ze schuw en krijg je ze amper te zien.” De dieren zijn dan ook nachtactief en liggen overdag doorgaans te dutten in de struiken.

De kans dat we in de toekomst meer everzwijnen zullen zien in het Zoniënwoud is reëel, menen de experts. “In heel Vlaanderen groeit de populatie nog en in het Zoniënwoud is er ook nog veel plaats,” denkt Ruyts. De Brusselse beheerders blijven er rustig bij. “In het ecosysteem van het woud is er best plaats voor everzwijnen,” zegt Beck. “Het is vooral in tuinen en woonwijken dat ze een probleem kunnen worden. Maar zover zijn we nog niet.”

everzwijn big

| Everzwijnbiggen hebben een gestreepte vacht (archiefbeeld)

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni