Franstalige scholen meten luchtkwaliteit

Fijn stof mondmasker fietsmasker luchtvervuiling luchtkwaliteit luchtvervuiling pollutie fietser mobiliteit Fijn stof mondmasker fietsmasker luchtvervuiling luchtkwaliteit luchtvervuiling pollutie fietser mobiliteit
© PhotoNews
| Fietsen met mondmasker in Brussel.
© PhotoNews
| Fietsen met mondmasker in Brussel.

14 Franstalige Brusselse scholen werken mee aan een project dat de luchtkwaliteit doorheen het gewest in kaart moet brengen. Het project, dat Petit Poumons heet, heeft zowel een pedagogisch als ecologisch doel.

Het project is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Curieuzeneuzen of InfluencAir, waarbij burgers kleine meetstations aan hun woning bevestigen om de luchtkwaliteit in kaart te brengen. Het initiatief voor de meetstationnetjes aan de Franstalige Brusselse scholen gaat uit van Chercheurs d'Air, een Franstalige organisatie. Scholen in de gemeenten Brussel Stad (Institut De Mot-Couvreur, Athénée des Pagodes, Lycée Emile Jacqmain, Ecole Robert Dubois, Institut Diderot), Elsene (Athénée Charles Janssens, Ecole Européenne Bruxelles III, Ecole Saint-Trinité, Ecole 7, Ecole 8), Oudergem (Etablissement Saint-Bernadette), Laken (Ecolo Maria Assumpta), Sint-Gillis (Ecole Nouvelle) en Sint-Pieters Woluwe (Institut Don Bosco) doen mee.

Scholen konden zichzelf via hun gemeente aanmelden om mee te doen aan het project. De meetstationnetjes zullen blijven hangen tot het einde van het jaar. "Het doel van dit project is tweeledig", klinkt het op het kabinet van Brussels schepen voor Franstalig Onderwijs Fouazia Hariche. "Enerzijds willen we de luchtkwaliteit in en rondom de scholen in kaart brengen en wanneer noodzakelijk bepaalde aanpassingen doen. Anderzijds kunnen we het koppelen aan de theorie bij bijvoorbeeld de lessen biologie of chemie."

De voortgang en resultaten van het project zijn te volgen via de website van Chercheurs d'Air.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?