Zelfgebouwde meetstations tonen slechte luchtkwaliteit in Brussel

© PhotoNews
| Slechte luchtkwaliteit in Brussel (archiefbeeld).

Overal in Brussel is de luchtkwaliteit erbarmelijk. Dat is één van de conclusies van een studie van burgercollectief 'Les Chercheurs d'Air'. Geëngageerde burgers maakten een eerste analyse van gegevens uit zelfgebouwde luchtmeters op verschillende locaties in het hele gewest. "De officiële meetstations brengen de problematiek niet voldoende in kaart."

Het burgercollectief ‘Les Chercheurs d’Air’ - niet te verwarren met hun collega's van Influenc'Air - deelt sinds februari zelfgebouwde luchtmeters uit aan Brusselaars. Die installeren de luchtkwaliteitssensoren bedacht door hun Duitse voorganger Luftdaten thuis, om zo heel wat nieuwe informatie over luchtvervuiling te verzamelen over vooral de kleinere fijnstofdeeltjes PM2,5 (deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 µm).

Die kunnen zeer ver doordringen in de longen van mens en dier, maar er zijn slechts vijf meetstations in het gewest die de PM2,5-waarden opmeten.

Overal in Brussel

De eerste analyse van dat wetenschappelijke burgerproject werd deze week gepubliceerd. Die toont op basis van zowat 400 luchtmeters aan dat de gemiddelde vervuiling 11,03 µg per vierkante meter bedroeg in de maanden februari, maart en april. Hoger dus dan de maximumdrempel (10 µg/m³) die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oplegt.

Op 21 adressen werd de drempelwaarde van de Wereldgezondheidszorg (25 µg/m³) gedurende 24 uur minstens één keer overschreden. Op regelmatige basis werden piekwaarden van boven de 100 µm per vierkante meter gemeten. Opvallend is dat er geen lijn zit in de resultaten: de ene maand duiken de pieken op in Vorst, de volgende maand in Jette en dan nog eens in Schaarbeek.

20190522_luchtkwaliteit_kaart_Chercheursd'Air
© Les Chercheurs d'Air
| De kaart toont de tien meetplekken waar gemiddeld de vuilste lucht werd opgetekend.

'Meer onderzoek nodig'

De adressen waar volgens Chercheurs d’Air de hoogste piekwaarden werden opgemeten, bevinden zich in de Lindestraat in Evere (162,50 µg/m³), de Diepestraat in Ukkel (122,67 µg/m³) en de Jean Dubrucqlaan in Sint-Jans-Molenbeek (120,10 µg/m³). De hoogste gemiddeldes bevinden zich in de Levis Mirepoixlaan (17,95 µg/m³), de Bijenkorfstraat in Schaarbeek (14,45 µg/m³) en de Schietschijfstraat in Sint-Joost (14,45 µg/m³).

"Deze eerste resultaten tonen aan dat de officiële meetstations niet volstaan om de luchtvervuiling in Brussel goed te begrijpen", legt onderzoeker José Gonzalez uit. "De situatie op dit moment ziet er niet heel goed uit. Maar er is meer onderzoek nodig om echte conclusies te trekken."

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?