Fremault verheugd over energiestrategie federale regering: ‘Nu Vlaanderen nog’

Brussels minister van Leefmilieu Fremault (CDH) is tevreden met de beslissing van de federale regering. Die is het eens geraakt over een energiestrategie waarbij de wettelijk voorziene kernuitstap in 2025 behouden blijft. Ze hoopt nu dat ook de Vlaamse regering groen licht zal geven.

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) is verheugd dat de federale regering op vrijdag 30 maart 2018 een akkoord bereikte over het veelbesproken energiepact met daarin een bevestiging van de kernuitstap in 2025.

“Het is een stap in de goede richting”, aldus Fremault. “Op deze manier evolueren we in de richting van een energietransitie die zowel evenwichtig als ambitieus is, met energie die betaalbaar en duurzaam is.”

Om het pact in werking te laten treden, is het nu enkel nog wachten op groen licht van de Vlaamse regering. “Ik hoop dat Vlaanderen ermee ophoudt ‘het dossier te blokkeren’ zodat het Energiepact in praktijk kan worden omgezet,” aldus Fremault.

Akkoord

De federale regering is het eens geraakt over een energiestrategie. De wettelijk voorziene kernuitstap in 2025 blijft behouden, maar er komt een strikte monitoring van de energieprijzen en de bevoorradingszekerheid. Een energienorm moet ervoor zorgen dat de energiekost in lijn blijft met die van onze buurlanden.

In december 2017 sloten de vier ministers van Energie in ons land een energiepact, met een visie op het energiebeleid in ons land tot 2050. Elk van de ministers moest het pact nog door zijn of haar regering goed laten keuren. De Waalse en Brusselse regering stemden in, maar de federale en Vlaamse regering aarzelden. Coalitiepartner N-VA vreesde dat de kernuitstap in 2025 de bevoorradingszekerheid en/of de betaalbaarheid van energie in het gedrang zou brengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?