Gemeenten in de Rand willen 15 kilometer Ring overkappen

© natuurenbos.be
| Het Zoniënwoud moet beter beschermd worden tegen het lawaai en de vervuiling van de Ring, die daarom overkapt moet worden. Zoniëngemeentes verenigen zich nu om dat te verwezenlijken.

Zeker acht gemeenten in en rond Brussel willen de Brusselse ring tussen Waterloo en Wezembeek-Oppem overkappen. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws. Daar loopt de ring door het Zoniënwoud, onlangs erkend als werelderfgoed door de Unesco. "De bedoeling is om het oostelijk deel van de Brusselse ring volledig terug te geven aan het Zoniënwoud," luidt het.

Het initiatief komt van de burgemeester van de gemeente Hoeilaart Tim Vandenput (Open VLD) Het project heeft ook een naam, Silva Terra, en kon al de gemeentes Kraainem, Wezembeek-Oppem, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde overtuigen.

"Het feit dat er dagelijks duizenden wagens over de ring rijden heeft een bijzonder negatieve impact op de biodiversiteit en de fauna en flora in het Zoniënwoud," zegt de burgemeester. "Indien wij, onze kinderen en onze kleinkinderen, de planten en de dieren in een propere en gezonde wereld willen leven, dan is het dringend tijd voor actie."

De prijs van het project is niet min: het kostenplaatje zou kunnen oplopen tussen de 3 en de 4 miljard euro. "Maar geld is geen obstakel," zegt Vandenput in Het Laatste Nieuws. "Het is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor de mobiliteit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?