Nieuw en verdwenen groen in Brussel (2003-2016)

| Dit soort infraroodsatellietbeelden zou Leefmilieu Brussel nog dit jaar gaan gebruiken om de groene ruimtes in de stad te monitoren.

Gewest gaat satellietbeelden gebruiken om groene ruimtes te monitoren

SDS
© BRUZZ
21/02/2020

Leefmilieu Brussel krijgt een voorlopig budget van 285.000 euro om nog dit jaar via infrarood-satellietbeelden de gewestelijke parken en bossen te kunnen beheren. Dat heeft minister Alain Maron (Ecolo) woensdag aangekondigd in de commissie Leefmilieu, na een vraag van parlementslid Julien Uyttendaele (PS) over vergroening van de stad.

Gewestelijk milieuagentschap Leefmilieu Brussel mag zich een computergestuurde meetmethode aanschaffen om de gewestelijke parken en bossen te beheren. Daarvoor krijgt het agentschap een tussentijds budget van 285.000 euro.

De methode vertrekt van satellietbeelden in het infrarode spectrum. Stenen en verhard materiaal weerkaatsen licht op die beelden anders dan organisch materiaal. Zo kun je zelfs kunstgras onderscheiden van echt gras.

“Eenmaal de methode getest en gevalideerd is, zal dit hulpmiddel ook ter beschikking kunnen gesteld worden van andere overheden die dat wensen”, zei Maron in de commissie.

Het zijn net zulke satellietbeelden van Brussel die de Universiteit van Amsterdam bekeek voor de jaartallen 2003 en 2016. Uit die analyse bleek dat in die periode al bijna 15 procent van het Brusselse groen verdwenen is, overigens voornamelijk in tuinen en door grote bouwprojecten op braakliggend terrein.

Geen boomkaptellingen meer

Tot nu toe werkte Leefmilieu Brussel met tellingen van het aantal gekapte bomen in de parken en bossen die het beheert. “Maar die zijn geen goede graadmeter voor de evolutie en het volume van het groen”, zegt Marons woordvoerder Pascal Devos aan BRUZZ. "Want naast bewuste plant- of kapacties zijn er ook de natuurlijke zaailingen."

“Voortaan gaan we werken met infrarood-satellietbeelden om de groene massa in Brussel en haar evolutie te berekenen. Deze manier van werken is veel preciezer.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Stedenbouw, Alain Maron, commissie Leefmilieu, infrarood-satellietbeelden, mendel giezen, groene ruimte, groene ruimtes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni