Heisa over gekortwiekte kastanjebomen aan Albertlaan Vorst

© Comité Quartier Meunier
| De buren hebben de politie gebeld.
Updated: 01-04-2018 - 18:07

Vanaf 1 april mogen bomen niet langer gesnoeid worden in het Gewest, maar aan de Albertlaan in Vorst waren de groenwerkers om half twee ’s nachts nog steeds bezig. De buurt protesteert al langer tegen de erg drastische snoeiwerken.

Consternatie aan de Albertlaan in Vorst afgelopen nacht. Want om 01.30 uur blijkt dat gewestelijke groenwerkers gewoon blijven doorgaan met kastanjebomen snoeien. Dat is illegaal, want officieel mogen snoeiwerken aan bomen in het Brussels Gewest niet uitgevoerd worden tussen 1 april en 15 augustus.

Wanneer de omwonenden daarop wijzen, luidt het antwoord dat “de dag pas begint bij zonsopgang,” zo melden de buurtcomités. De buren hebben daarop de politie gebeld. Die constateerde dat de snoeiwerken inderdaad illegaal zijn en heeft de werken stopgezet.

"Nochtans hadden we opdracht gegeven om voor middernacht te stoppen," zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit, dat verantwoordelijk is voor de snoeiwerken. "De aannemer heeft zich daar niet aan gehouden. Dinsdag, wanneer alle diensten weer open zijn, zoeken we uit waar het is misgelopen."

Die snoeivrije periode is overigens nodig omdat dan de nestperiode van vogels aanbreekt. Wie na april nog veel takken verwijdert, riskeert de vogelnestjes te vernielen.

Protest tegen drastisch snoeien

In Vorst groeit al enkele dagen protest tegen de snoeibeurten van de bomen op de Albertlaan. Die zijn 26 maart begonnen, en de burgers zijn gechoqueerd door de aanpak ervan. De bomen worden gekortwiekt, en wat overblijft is amper meer dan de stronk. De grote takken zijn allemaal weggehaald.

Het gaat om kastanjebomen van een eeuw oud. Drastische snoeibeurten zijn niet goed voor dat type boom. Volgens de buurtbewoners bevestigen niet alleen experts, maar ook de snoeiers zelf dat.

"Het klopt dat we zeer plots zijn beginnen snoeien," zegt Paemen. "Dat komt omdat we zelf pas laat de goedkeuring kregen."

"Maar we hebben zelf de bomen laten nakijken door een expert. Die bevestigt dat de bomen zo kort gesnoeid moeten worden. Ze hadden namelijk gekwetste takken redelijk dicht bij de stronk. Die moeten er volledig af, anders komt de gezondheid van de boom én de veiligheid van de burgers in het gedrang," aldus Paemen.

De buurtcomités Vorst hebben afgelopen week aan Brussel Mobiliteit gevraagd om rond de tafel te gaan zitten.

20180401 bomen albertlaan snoeien
© Comité Quartier Meunier
| De snoeiers waren om half twee 's nachts nog steeds bezig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?