| Een monniksparkiet in Watermaal-Bosvoorde. Anders dan de talrijkere halsbandparkiet of de grotere alexanderparkiet bouwt de monniksparkiet grote collectieve nesten.

Beestig Brussel

In het appartement van de monniksparkiet is het altijd warm

Kris Hendrickx
© BRUZZ
03/11/2022

De halsbandparkiet, die kent iedereen ondertussen. Maar wist je ook dat Brussel een soort kent die hele parkietenappartementen bouwt?

Brussel telt drie parkietensoorten, allemaal exoten die hier ooit vrijgelaten werden of ontsnapten. Behalve de halsbandparkiet, waarvan er tienduizenden leven in het gewest, is er bijvoorbeeld nog de grote alexanderparkiet.

In de luwte van de twee grotere parkietensoorten gedijt er nog een derde parkietensoort in het gewest, sinds 1979 al. Jaar na jaar worden er steeds meer monniksparkieten waargenomen, een soort die er een heel andere levensstijl op nahoudt.

Terwijl die halsband- en alexanderparkieten overnachten in boomholten en geen echte nesten bouwen, doet de monniksparkiet dat wel. Niet zomaar een nestje ter grootte van een ontbijtbordje, neen. Ware appartementsgebouwen zijn het die verschillende vierkante meters groot kunnen zijn. Elke aparte 'woning' heeft haar eigen ingang, die naar een ruimte leidt met één tot drie kamers.

(lees verder onder de foto)

parkietenhuis.jpg

| Een parkietenappartement in het Ten Reukenpark in Watermaal-Bosvoorde.

Dergelijke constructies vind je onder meer in de naaldbomen in het hogere deel van het park van Vorst. Je kan ze niet missen, want de vogels maken best wat kabaal.

“Die grote nesten zijn warm en staan de vogels toe om onze winters te overleven”, zegt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. Oorspronkelijk leven de beestjes dan ook in het mildere Brazilië, Bolivië en Argentinië. Het Belgische verspreidingsgebied van de monniksparkiet beperkt zich vandaag tot Brussel en de directe omgeving. De grootstad is nu eenmaal warmer én er valt altijd wel iets te eten te vinden, ook in de winter.

Of de exoot een probleem vormt, dat is vandaag nog niet echt duidelijk. Olivier Beck: “Zolang de populatie maar gestaag groeit, zullen we ze dan ook niet actief verdrijven.”

Overigens hebben monniksparkieten wel degelijk kopzorgen in Brussel. Ze worden hier al eens gepest door de grotere halsbandparkieten, die de monniksparkieten soms uit hun collectieve nesten jagen.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni