Hitte velt jonge bomen en planten

Het Zoniënwoud (archiefbeeld).

Door de aanhoudende droogte sterven jonge bomen en planten af. Dat laat Leefmilieu Brussel weten. Het brandgevaar blijft echter beperkt.

"Er zijn weinig plekken die kunnen leiden tot brandgevaar. Enkel in het Zoniënwoud kan het eventueel voorkomen, want daar zijn enkele plekken met lage struiken en die zijn ook erg droog. De grote branden zoals in Zweden zullen bij ons niet voorkomen", zegt Serge Kempeneers van Leefmilieu Brussel.

Jonge planten slachtoffer

Het grootste probleem dat de droogte met zich meebrengt, is dat de nieuwe aanplanting de hitte niet overleeft. De jonge bomen en planten zijn nog niet sterk genoeg, maar de bewatering ervan kan soms duurder uitvallen. "In dat geval kan ervoor gekozen worden om de plant te laten sterven", aldus Kempeneers.

De grootste bomen en de planten die het zeldzaamst zijn, krijgen voorrang bij de bewatering. Leefmilieu Brussel gebruikt zelf minder drinkwater en nog veel water uit vijvers en rivieren om de flora te besproeien. Toch moet het daar ook voor opletten.

"We moeten ook kijken naar het waterniveau van de vijvers om de biodiversiteit zoals de kikkers te beschermen", zegt Kempeneers.

Opletten voor vallende takken

Op de grote lanen zoals bijvoorbeeld de Louizalaan en de Havenlaan is het ook opletten voor grote vallende takken vanwege de droogte en de stress die de bomen hebben vanwege de hittegolf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?