| De parken in Jette, zoals dit Boudewijnpark, doen dienst als groene buffer tegen de uitstoot van verkeer.

Hoe gezond is de lucht in Jette?

Eva Christiaens
© BRUZZ
18/03/2022

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Jette.

Eén oranje punt telt Jette, in een vlek van bijna enkel groene en gele stippen. Het stikstofdioxide in Jette hangt vooral boven de Lakenselaan en op de grens met Ganshoren. Veel doorgaand en aanschuivend verkeer kan daartoe bijdragen, want NO2 komt in de stad vooral van verkeer.

De vele groene ruimtes in Jette doen duidelijk hun werk. Zowel rond het Dielegembos als het Boudewijnpark is het fris ademen voor de buurtbewoners. Zo goed als alle meetpunten hebben een groene score, tussen de 15 en 25 microgram NO2 per kubieke meter lucht ('goed' tot 'gemiddeld').

Zelfs in het commerciële centrum van Jette tussen het Spiegelplein en het station kleurt de kaart nu al redelijk groen, met ook wat gele stippen ('matig'). De heraanleg van de Leon Theodorstraat moet het verkeer in die wijk nog verder terugdringen. Tot ongenoegen van sommige handelaars komen er extra bomen en minder parkeerplaatsen.

  20220315 CurieuzenAir jette overlay

  Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Jette. Bekijk de interactieve kaart hier.

  Verkeersassen

  De vraag is hoe de nieuwe circulatieplannen de kaart verder zullen hertekenen. Die moeten autoverkeer immers meer naar hoofdwegen leiden. Je ziet nu al dat de bewoners van de Charles Woestelaan en de De Smet de Naeyerlaan, twee van de grote doorgangsassen, beduidend meer stikstof inademen dan de bewoners van autoluwe wijken errond. Ook in de Lecharlierwijk en de Essegemwijk is nog beterschap mogelijk.

  Een andere grote as, de Tentoonstellingslaan, blijft een blinde vlek. Er zijn amper meetpunten aan de woonblokken en in de Bloemenhofwijk rond het UZ. Jette zet ondertussen alles op alles om een verbreding van de Ring in die hoek te vermijden.

  Blauwe stippen, onder de drempel van 15 microgram NO2 per kubieke meter en goed voor een score van 'zeer goed' of 'uitstekend', heeft de gemeente niet. Maar het Laarbeekbos en ander groengebied weten Jette wel goed te bufferen tegen de uitstoot van in- en uitgaand stadsverkeer.

  • Beste lucht: Laarbeekbos (17,76 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Lakenselaan (38,38 µg/m³)

  Meer CurieuzenAir

  Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

  Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

  Lees meer over: Jette , Milieu , Gezondheid , curieuzenair , luchtkwaliteit , stikstofdioxide , Dielegem , Laarbeekbos , Koning Boudewijnpark , CurieuzenAir: resultaten , NO2

  Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

  Site by wieni