In 2018 voerden 500 kinderen van Molenbeekse scholen al actie rond slechte lucht, op het Gemeenteplein.

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

Schone lucht is duidelijk een werkpunt in Laag-Molenbeek, en ouders en hun kinderen weten het al enkele jaren. Op verschillende plekken hebben ze actie gevoerd. Aanleiding was een reportage over een onderzoek van Greenpeace, waaruit bleek dat de lucht rond schoolpoorten in zes van de tien scholen niet gezond is.

Is de luchtkwaliteit in Molenbeek echt zo slecht? In Brussel 'scoort' alleen het dichtbevolkte Sint-Joost-ten-Node slechter. Daar is de gemiddelde concentratie stikstofdioxide (NO2) 31,01 µg/m³, in Molenbeek is dat 29,36 µg/m³.

Beide gemeentes blijven nog onder de kritische drempel van 40 microgram per kubieke meter lucht, een richtlijn van de Europese Unie. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert een strengere richtlijn van 10 µg/m³.

Vooral de Kleine Ring en sluipverkeer in de gemeente zelf lijken luchtvervuilers te zijn. Hoge waarden werden gemeten op de Koolmijnenkaai in Molenbeek, met twee meetpunten die een oranje of slechte score tonen. Aan de overkant van het Kanaal, in Brussel-Stad, is de luchtkwaliteit nog slechter is. Daar schiet deze ruim boven de kritische Europese drempel uit en wordt met 60,5 µg/m³ de hoogste waarde in Brussel gemeten.

  20220315 CurieuzenAir sint-jans-molenbeek overlay

  Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Sint-Jans-Molenbeek. Bekijk de interactieve kaart hier.

  Luchtig Hoog-Molenbeek

  Ook in Molenbeek duikt er zo'n paarse bol op, op de weg die Zwarte Vijvers verbindt met Ribaucourt. De Piersstraat is een smalle, drukke tweerichtingsstraat waar uitlaatgassen gemakkelijk blijven hangen, het zogeheten street canyon-effect. Ook andere drukke straten vallen op, zoals de Ninoofsesteenweg, de Birminghamstraat en de Leoopold II-laan.

  Zoals in alle gemeentes is ook in Molenbeek de invloed van groen op de luchtkwaliteit goed zichtbaar. De scheidslijn lijkt het spoor te volgen dat ook arm van iets welvarender scheidt in de gemeente. Vanaf het Weststation nog verder richting het westen treffen we vooral lichtgroene ('gemiddeld'), en gele stippen ('matig') op de kaart aan, een enkele uitzondering daargelaten.

  Het westen van Molenbeek is niet alleen minder dichtbebouwd, maar ook gezegend met het Marie Josépark, het Muzenpark, het Karreveldpark en vooral: het uitgestrekte Scheutbos. Opmerkelijk is ook hoe lokaal luchtvervuiling kan zijn. Dat illustreren de twee groene meetpunten in de Julien Hanssenslaan in de Maritiemwijk, omgeven door donkergele of oranje punten ('ondermaats' tot 'slecht').

  • Beste lucht: De Joseph Diongrestraat (18,78 µg/m³)
  • Slechtste lucht: De Piersstraat, tussen Zwarte Vijvers en Ribaucourt (50,75 µg/m³)

  Meer CurieuzenAir

  Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

  Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

  Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Milieu , Gezondheid , luchtkwaliteit , CurieuzenAir: resultaten , NO2 , stikstofdioxide , curieuzenair

  Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

  Site by wieni