Een uitzicht op Jette, Koekelberg en Ganshoren, met onderaan in beeld een perceel waarop een bosje geplant zal worden. Aan de horizon is de Basiliek van Koekelberg te zien
© TD | Op het groene perceel links onderaan komen 900 bomen

Jette plant vlakbij Belgica eerste 'tiny forest'

© BRUZZ
09/11/2021

Tegen het einde van het jaar zal ook de gemeente Jette haar eerste microbos hebben aangelegd. Op een perceel van 300 vierkante meter op de hoek van de Ongena- en Jean-Baptiste Serkeynstraat zullen schoolkinderen op 9 en 10 december 900 bomen planten.

Het zogenaamde 'tiny forest' – een concept dat overgewaaid is uit Japan – zal deel uitmaken van het Jetse groene netwerk. "We kozen voor verschillende boomsoorten die we in een strakke configuratie organiseren, met alternerende hoogtes en variërende kruinen," legt schepen van Milieu Claire Vandevivere (CDH) uit in La Capitale.

Jette koos voor 22 inheemse soorten en zal op het perceel drie bomen per vierkante meter zetten. "Als we ze zo dichtbij elkaar plaatsen, stimuleren we de ontwikkeling van een bos. Studies tonen aan dat een bos daardoor in 20 jaar zijn volwassen omvang bereikt, terwijl dat anders 40 of 50 jaar duurt," voegt Bernard Van Nuffel (Ecolo), schepen voor Groene Ruimte, eraan toe.

Bomenplan

Het microbos komt in de eerste plaats de biodiversiteit in de gemeente ten goede, maar vormt daarnaast ook een koelte-eiland. Tijdens een hittegolf zou dat in de omliggende straten een temperatuurverschil tot 9 graden Celsius kunnen opleveren. "Ook voor de buurt zal het bos nuttig zijn, want het absorbeert CO2 en geeft zuurstof af", aldus Van Nuffel.

Jette wil in de toekomst nog microbossen aanleggen. Aan de begraafplaats zou er op termijn ook eentje worden aangeplant naast de spoorlijn. Tegelijkertijd werkt de gemeente verder aan de ontwikkeling van een bomenplan. "We brengen momenteel in kaart in welke straten bomen kunnen worden geplant," zegt Vandevivere. Zo komen er fruitbomen in het Jeugdpark.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie