25 maart 2019: klimaatactivisten overnachten aan het Troonplein om een wijziging van grondwetartikel 7bis en een nieuwe klimaatwet af te dwingen

Klimaatactivisten verlaten Troonplein na drie dagen van protest

© Belga
26/03/2019

De klimaatactivisten die hebben deelgenomen aan Occupy the Climate hebben dinsdagnamiddag na de stemming over het grondwetsartikel 7bis in de Kamercommissie Grondwetsherziening het Troonplein verlaten. Enkele aanhangers van de "gele hesjes" wilden nog blijven, maar de politie verhinderde dat.

De burgerlijk ongehoorzame klimaatactie van de aanhangers van de Klimaatcoalitie begon zondagavond om 18 uur met een bezetting van de Wetstraat. Na een nacht doorgebracht te hebben op die Wetstraat trokken de klimaatactivisten maandagochtend naar het Troonplein om er hun "vrijheid" terug te winnen en zoveel mogelijk mensen aan te trekken.

De afgelopen dagen kwamen honderden mensen langs op het Troonplein. De voorbije twee nachten bleef bovendien een driehonderdtal klimaatbetogers slapen in tenten op de Wetstraat of op het Troonplein. Het voelde voor de activisten dan ook aan als een overwinning dat een eerste stemming over de herziening van artikel 7bis in de Kamercommissie nipt werd goedgekeurd.

"We blijven mobiliseren zolang het politieke getreuzel aanhoudt. Zolang de klimaatcrisis niet serieus wordt genomen, blijven we de druk opvoeren", klinkt het bij de Klimaatcoalitie.

Een tiental "gele hesjes" wilde ook in de komende dagen blijven overnachten op het Troonplein, maar de politie was massaal aanwezig om dat niet toe te laten en erop toe te zien dat het plein netjes werd achtergelaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , klimaat , Troonplein , klimaatactivisten , Grondwetsherziening

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni