Klimaatwet: Kamercommissie keurt herziening Grondwetsartikel goed

© PhotoNews
| Klimaatactivisten overnachtten aan het Troonplein om een wijziging van grondwetartikel 7bis en een nieuwe klimaatwet af te dwingen

De Kamercommissie voor de Herziening van de Grondwet heeft dinsdag de aanpassing aan artikel 7bis van de Grondwet goedgekeurd, die het volgens de initiatiefnemers mogelijk moet maken een robuust klimaatbeleid te voeren via een bijzondere klimaatwet.

Dat gebeurde zoals verwacht met 9 stemmen voor en 8 stemmen tegen. Bij de stemming drukten oppositiepartijen PS, sp.a, Ecolo-Groen en cdH en meerderheidspartij MR op de groene knop. De tegenstemmen kwamen van N-VA, CD&V en Open Vld. Donderdag volgt de stemming in de plenaire Kamer.

De tekst die dinsdag groen licht kreeg, voegt een paragraaf toe aan artikel 7bis van de Grondwet. Die paragraaf schrijft voor dat overheden samenwerken aan een doeltreffend klimaatbeleid overeenkomstig de doelstellingen, beginselen en modaliteiten die vastgesteld zijn in een bijzondere wet - de klimaatwet dus. Die zou dan nadien via een bijzondere wet nog moeten ingevoerd worden.

Tegenstemmen

Op donderdag kan de tekst gestemd worden in de plenaire Kamer. Verwacht wordt dat er daar geen tweederde meerderheid wordt bereikt. CD&V N-VA en Open VLD hebben aangekondigd te zullen tegenstemmen. Bij een Grondwetswijziging is in de commissie een gewone meerderheid nodig, maar plenair een tweederdemeerderheid. Met de tegenstemmen aan Vlaamse kant, aangevuld met Vlaams Belang en Vuye & Wouters, komen de voorstanders niet aan de vereiste steun.

Daarmee hoeft de discussie niet helemaal achter de rug te zijn. Het is niet uitgesloten dat nog een poging wordt gedaan om de piste van het verplicht samenwerkingsakkoord te bewandelen. Daarvoor bestaat bij de zogenaamde 'Zweedse' partijen meer animo, al wordt die door de voorstanders van de 'piste-7bis' dan weer als een fossiel uit het verleden afgedaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?