Filmschool Narafi zit in een kasteel in het Dudenpark, en het terrein voor het gebouw wordt steeds vaker als parking gebruikt. Ook op dit luchtbeeld zijn een aantal geparkeerde auto's te zien.

Leefmilieu Brussel gaat in gesprek met Narafi over 'illegale parking' in Dudenpark

SDS
© BRUZZ
26/02/2022

Meer en meer auto's doorkruisen het Dudenpark, op weg naar de parking aan het kasteel waarin filmschool Narafi gehuisvest is. Na vragen van parlementslid Marc-Jean Ghyssels (PS) wil Leefmilieu Brussel daar paal en perk aan stellen. Het agentschap gaat de filmschool vragen een aanvraag voor een milieuvergunning in te dienen.

Het Dudenpark behoort toe aan de Koninklijke Schenking, maar wordt beheerd door Leefmilieu Brussel. Normaal gezien mogen enkel wagens van technici en onderhoudsploegen het park inrijden. Maar buurtbewoners wezen Ghyssels erop dat er meer en meer auto's door het park rijden. Het parlementslid vroeg deze week om uitleg aan minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) en staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (One.Brussels/Vooruit).

Film- en fotoschool Narafi (onderdeel van Luca School of Arts) heeft een conventie met de Koninklijke Schenking voor het gebruik van het kasteel in het park. "Daar staat ook in dat directie, personeel, studenten en bezoekers het terrein voor het kasteel mogen gebruiken om er te parkeren", zegt Renaud Tondeur, directeur Groene Ruimten bij Leefmilieu Brussel aan BRUZZ.

Die afspraak bestaat volgens La Capitale al van voor de wettelijke bescherming van het park, en de invoering van een verplichte vergunning voor parkings in 1992. Er is bijgevolg geen stedenbouwkundige overtreding, liet Pascal Smet weten aan Ghyssels. "Maar de beheerder van het park kan de toegang verbieden of beperken. Voor een parking met meer dan tien plaatsen is bovendien een milieuvergunning nodig", zegt de staatssecretaris in de krant.

400 meter door het park

Die is er niet. "In het begin ging het om enkele auto's, van leveranciers en (gast)professoren, in de geest van de conventie", zegt Tondeur. "Maar de laatste tijd wordt het voor ons erg moeilijk beheersbaar. Mensen raken het blijkbaar gewend om daar te parkeren. Meer en meer auto's doorkruisen het park vanaf de Victor Rousseaulaan, richting het kasteel."

Of het om studenten of leerkrachten gaat, of andere bezoekers van het park, kan Tondeur niet zeggen. Maar het is voor hem wel duidelijk dat de stroom aanzwelt. Er staan nu bijna op elk moment tien wagens. Om tot op de parking te raken moeten ze vanaf de Victor Rousseaulaan 400 meter door het park laveren.

Leefmilieu Brussel gaat "volgende week al" contact opnemen met het Narafi, zegt directeur Groene Ruimten Tondeur. Ze gaan de school vragen een milieuvergunning voor de parkeerplaatsen in te dienen, die slechts onder voorwaarden zal worden afgeleverd.

"Het moet opnieuw een parkeerplek worden in de geest van de conventie", vindt Tondeur. "Dus voornamelijk voor leveringen en af en toe voor professoren, maar niet voor alles en iedereen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu , Mobiliteit , narafi , Leefmilieu Brussel , Alain Maron , Marc-Jean Ghyssels , Dudenpark , Beliris , Koninklijke Schenking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni