MR steunt herziening grondwet voor klimaat

© PhotoNews
| Eerste Minister Charles Michel (MR) wil geen 'doos van Pandora' openen door de klimaatdiscussie.
Updated: 25-03-2019 - 13:07

De MR is voor een herziening van artikel 7bis van de Grondwet, om zo de goedkeuring van een bijzondere klimaatwet mogelijk te maken. Dat zegt David Clarinval, de fractieleider voor de MR in de Kamer, in een mededeling. Eerder had premier Charles Michel de steun al uitgedrukt. Maar de premier wil niet de "doos van Pandora" openen en via de klimaatdiscussie het communautaire debat herlanceren.

Gevraagd naar de herziening van artikel 7bis, zei Michel: "We zijn bereid om vooruit te gaan wat betreft het klimaat". Maar hij is ervoor beducht om via de discussie over dat artikel een omstandig communautair en institutioneel debat op gang te brengen. Michel verwacht op dat punt ook "duidelijkheid van de andere politieke partijen".

Het voorstel voor een klimaatwet werd ondertekend door Groen, Ecolo, SP.A, PS, CDH en Défi, maar ook door de MR. Maar tot nu pleitte de partij van de premier steevast voor een samenwerkingsakkoord tussen de verschillende bestuursniveaus om de klimaatproblemen aan te pakken.

'MR zegt ja'

"We hebben de klimaatwet mee ondertekend," zegt fractieleider Clarinval. "En nu steunt de MR de herziening van de grondwet. We blijven geloven dat een efficiënte samenwerking tussen de verschillende regeringen essentieel is. Maar de MR weigert elke wijziging van artikels die een communautaire dimensie hebben."

CD&V, Open VLD en N-VA waren en zijn nog steeds tegen een herziening van artikel 7bis gekant, een standpunt dat N-VA-fractieleider Peter De Roover maandagochtend nog eens herhaalde in De Ochtend op Radio 1.

'Leiderschap en vooruitdenken'

Dinsdag buigt de bevoegde Kamercommissie zich over het grondwetsartikel, op het moment dat in Brussel een nieuw klimaatprotest precies de goedkeuring van de herziening vraagt. Ook het burgerinitiatief Sign for my Future roept de Kamerleden op om voor de grondwetswijziging te stemmen. "Dit is een moment voor leiderschap en langetermijndenken", luidt het in een mededeling.

2/3

Met de steun van MR zou de herziening groen licht kunnen krijgen in de commissie. Daar is immers nog geen tweederdemeerderheid nodig. Van de 17 leden in de commissie, komen MR en de verzamelde oppositie samen aan 9 zitjes.

Daarna volgt echter de bespreking in de plenaire Kamer en daar is wel een tweederdemeerderheid nodig. Met tegenstemmen van N-VA, CD&V, Open Vld, Vlaams Belang en Vuye & Wouters zou die niet worden gehaald.

Premier Michel waarschuwde er bij de RTBF wel voor dat het voorstel voor een klimaatwet op zich geen doelstellingen vastlegt. "Wij willen een debat ten gronde over de middelen om de doelstellingen te bereiken, over de concreet te nemen maatregelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?