Natuurverenigingen dienen klacht in tegen illegale boskap Gewest

© vzw Brussel Natuur
| Een beeld van het Vellemolenbos na de boskap

Natuurverenigingen dienen klacht in tegen de illegale rooipartij die in oktober plaatsvond in het Vellemolenbos in Sint-Lambrechts-Woluwe. In de beschermde Natura 2000-zone zijn toen op vraag van de gewestelijke directie Facilities ongeveer 40 bomen gekapt zonder vergunning. Koepelvereniging Brussel Natuur: “We hebben er genoeg van en eisen een schadevergoeding.”

“Ditmaal laten we ons niet doen,” zegt Mario Ninanne van de vzw Brussel Natuur, die tientallen Brusselse natuurverenigingen zoals Bral, de Vrienden van het Zoniënwoud, Natagora en Tournesol verenigt. “We hebben klacht ingediend bij de politie en we zullen naar de onderzoeksrechter gaan om er zeker van te zijn dat de zaak vervolgd wordt.”

Ninanne wil niet dat de verschillende gewestelijke diensten het op een akkoordje gooien, zegt hij aan BRUZZ. Het was immers de - eveneens gewestelijke - directie Monumenten en Landschappen die het kappen midden oktober stopgezet had. Daarna gaf ze de directie Facilities nog tot 15 december de tijd om een aanvraag in te dienen voor een vergunning om zo de situatie te regulariseren.

Volgens Thierry Wauters van Monumenten en Landschappen is die regularisatie volop gaande en zal die volstaan als antwoord op de klacht van de natuurverenigingen. “Het was een idiote actie en ze zullen verplicht zijn om alle aangebrachte schade, zoals haksel op de grond, te herstellen. Dat zal al enorm veel kosten,” zegt Wauters aan BRUZZ.

'Eisen schadevergoeding'

Maar Ninanne wil meer. "We willen niet enkel het herstel van het natuurgebied, maar ook een schadevergoeding en intresten." Dat geld zal niet dienen om nieuwe bomen aan te planten, maar wel om de rekeningen van de vzw aan te zuiveren.

“Natuurverenigingen moeten veel te vaak dure, gerechtelijke procedures aanspannen om het behoud van natuurgebieden te garanderen. Onze spaarpot is leeg," zegt Ninanne. "Daarnaast willen we ook overleg over wat er nu met het Vellemolenbos moet gebeuren. Over het al dan niet aanplanten van nieuwe bomen op die plek moet nog gesproken worden."

Bij de directie Facilities klinkt nog steeds dat de bomen een gevaar vormden voor fietsers en voetgangers. “We moesten snel handelen en konden niet wachten op een vergunning,” herhaalt Marina Boreanaz van Facilities aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?