20220117 stadhuis skyline dakisolatie panorama Brussel dakpannen woningnood huizenmarkt woonpremie

| Zicht op de daken in Brussel-Stad met de toren van het stadhuis op de achtergrond.

Nieuw goedkoop krediet voor Brusselaars die woning renoveren

© Belga - BRUZZ
28/07/2022

Brusselaars kunnen vanaf 1 augustus een beroep doen op een nieuw goedkoop krediet om hun woning te renoveren. Dat moet samen met de eerder voorgestelde renolution-premies een hefboom vormen voor de verbetering van de energieprestaties van de woningen in Brussel.

Het krediet Ecoreno is ontwikkeld door het Woningfonds van het Brusselse Gewest en dekt de financiering van allerhande werkzaamheden, van traditionele renovatie over beveiliging tot isolatie en de verbetering van energieprestaties.

“Nu de energiefacturen de pan uit rijzen, moeten de Brusselse gezinnen de energieprestatie van hun woning kunnen verbeteren,” motiveert staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke kansen Nawal Ben Hamou (PS), de maatregel.

“Dergelijke werken zijn evenwel duur en niet toegankelijk voor een groot deel van de bevolking dat geen eigen middelen heeft om ze te verwezenlijken,” vervolgt ze. “Ik wil geen maatschappij met twee snelheden waarin enkel de meest welgestelden in een duurzame woning wonen.”

Lagere rentevoet voor eigenaar-bewoners en huurders

In functie van hun inkomen zal de rentevoet voor eigenaar-bewoners en huurders 0 tot 1 procent bedragen. Vanaf januari 2023 kunnen ook eigenaars-verhuurders aankloppen bij het Woningfonds. Zij zullen een rente van 1 tot 2 procent betalen.

Alain Maron (Ecolo), minister van o.a. Klimaattransitie, weet dat de renovatie van gebouwen een grote uitdaging is voor het Gewest en wil dat alle Brusselaars de nodige isolatie- en renovatiewerken kunnen doen om het comfort en de energieprestatie van hun woning te verbeteren.

Samen met de eerder voorgestelde Renolution-premies, ziet hij het Ecoreno-krediet als essentiële maatregel om een eerlijke en solidaire energietransitie voor alle Brusselaars te garanderen.

Wie komt in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor Ecoreno mag het jaarlijkse inkomen van alleenstaanden en eenoudergezinnen niet meer dan 61.049 tot 81.049 euro bedragen, in functie van het aantal personen ten laste. Voor andere gezinnen bedraagt het plafond 77.699 tot 97.699 euro, afhankelijk van de samenstelling van het gezin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , ecoreno-krediet , renolution , Alain Maron , Nawal Ben Hamou

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni