Onbekende loost honderden autobanden in Zoniënwoud en Hallerbos

© BS
| 140 banden werden geloost in het Zoniënwoud.

In het Zoniënwoud, niet ver van het Rood Klooster, hebben boswachters 140 autobanden aangetroffen. Ook elders in Vlaams-Brabant werden in juli grote ladingen autobanden gestort. In totaal stortten onbekenden meer dan duizend banden op enkele tientallen kilometers afstand van elkaar.

Het waren de boswachters van Leefmilieu Brussel die eind vorige week 140 autobanden aantroffen in een gracht naast de Eikenweg. Die weg verbindt het Rood Klooster met de Tervurenlaan. De invalswegen naar het woud zijn geliefde plekken voor sluikstorters, maar autobanden heeft Bart Swerts tijdens zijn veertienjarige carrière als boswachter nog niet gezien.

Het toeval wil dat er in een maand tijd nog meer vuilstortplaatsen van autobanden zijn aangetroffen. In het Hallerbos werden in totaal meer dan duizend autobanden gestort op drie plekken. De locaties zijn nog geen 25 kilometer van elkaar verwijderd. In Meise werd eerder al verschillende keren een grote partij autobanden gedumpt in de omgeving van het Neromhof.

"De natuurschade valt dan misschien mee, maar het geeft ons veel werk," zegt Swerts. "We zijn deze ochtend met zeven personen bezig geweest met opruimen. En dan reken ik de administratie niet mee die erbij komt kijken om de ophaling te regelen met Net Brussel. Dat is tijd die we niet kunnen besteden aan de essentie van ons werk, het opvolgen van aanplantingen bijvoorbeeld."

whatsapp_image_2022-07-26_at_10.53.17_am.jpeg
© Bart Swerts
| Boswachter Bart Swerts. “We zijn deze ochtend met zeven personen bezig geweest met opruimen. Die tijd kunnen we niet besteden aan de essentie van ons werk, het opvolgen van aanplantingen bijvoorbeeld.”

Het is niet bekend wie de banden heeft gestort. "Het zou om iemand kunnen gaan die garagebanden ophaalt onder het voorwendsel ze naar het containerpark te brengen, maar dan zelf het geld houdt en de banden in het bos loost."

De boswachters namen contact op met de politie om de camera’s op Tervurenlaan na te kijken om te zien of ze de kentekenplaat herkennen. Boetes voor vuilstorten in een beschermd natuurgebied variëren van 62 euro tot 62.500 euro, als het gaat om gevaarlijk afval zoals vaten olie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?