Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

| Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie.

PFAS in waterbekken van Vivaqua: oppositie vraagt uitleg aan Maron

© Belga
13/11/2023
Updated: 13/11/2023 12.32u

Verschillende oppositiepartijen willen in de commissie Leefmilieu van komende woensdag tekst en uitleg van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) rond de verhoogde PFAS-concentraties die begin deze maand zijn vastgesteld in drinkwater in Halle. Dat water bleek afkomstig uit een waterbekken van intercommunale Vivaqua.

Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) bevestigde vrijdagavond contact te hebben genomen met Vivaqua toen hij eind januari vernam dat er problemen waren met drinkwater in Halle. Dat vervuilde water bleek afkomstig te zijn uit het Waalse waterbekken in Ecaussines, dat wordt beheerd door het Brusselse drinkwaterbedrijf. Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) had daarover een brief gestuurd naar haar Brusselse en Waalse collega’s.

"De minister kreeg op 2 februari het antwoord dat het drinkwater in Brussel niet vervuild was en dat de problemen in Halle werden opgevolgd door De Watergroep en de betrokken Vlaamse instanties,' verklaarde Marons woordvoerder Simon Vandamme vrijdag.

Hij herinnerde er verder aan dat de Brusselse minister voor Leefmilieu geen bevoegdheid heeft over een vervuiling in Halle. "Het is aan de Vlaamse overheid om de kwaliteit van het drinkwater op haar grondgebied te controleren."

Oppositie roept Maron ter verantwoording

Desondanks vragen de Brusselse MR-parlementsleden David Leisterh en Aurélie Czekalski zo snel mogelijk meer duiding bij het incident. "Wij aanvaarden geen enkel gezondheidsrisico voor onze inwoners," motiveren de liberalen hun vraag in een persmededeling.

Ook CD&V-parlementslid Bianca Debaets wil deze week nog duidelijkheid: "Dat minister Maron zich er makkelijk van af maakt door te stellen dat hij niet bevoegd is voor deze vervuiling, kan voor ons niet door de beugel. Hij was hier al langer van op de hoogte en heeft vervolgens helemaal niets ondernomen om de situatie op te lossen. Ook wij zullen dus in de commissie Leefmilieu de nodige opheldering vragen, want het kan zomaar niet dat de Brusselaar met een dergelijk gezondheidsrisico geconfronteerd wordt."

N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter ondervroeg minister Maron al in april over PFAS-vervuiling in het Brusselse drinkwater. "Toen liet minister Maron weten dat de huidige meetapparatuur van Vivaqua niet precies genoeg functioneert om accuraat PFAS in het drinkwater te detecteren. Bovendien gaf hij toe dat de Europese drinkwaterrichtlijn nog steeds niet werd omgezet in Brusselse regelgeving terwijl de deadline al verstreken was," aldus Van Achter.

Ze klaagt maandag aan dat Brussel in gebreke blijft om een degelijke detectie en zuivering op poten te zetten en de nodige wetgeving aan te scherpen, terwijl het Vlaamse gewest het voorzorgsprincipe hanteert en streng toeziet op de naleving van de PFAS-normen. "Wij zullen minister Maron hierover woensdag dan ook opnieuw ondervragen. De Brusselse nonchalance in dit gezondheidsdossier is niet te verantwoorden," besluit de N-VA'ster.

Fractievoorzitter van Les Engagés Christophe De Beukelaer zegt op X ongerust te zijn en minister Maron te willen horen in de commissie Leefmilieu. "De gezondheid van de Brusselaars is een prioriteit! Minister Maron moet de feiten komen toelichten," aldus De Beukelaer, die antwoorden wil: over welke informatie beschikte hij? Wat is de kwaliteit van het Brusselse drinkwater vandaag? Welke maatregelen zijn genomen om de Brusselaars te beschermen? Wat is het standpunt van de raad van bestuur van Vivaqua?

Eerder riep ook Bruno Bouwens (PVDA) op tot onderzoek naar de zaak en vroeg hij minister Maron dringend helderheid te verschaffen over wat hij wist over de PFAS-vervuiling in ons land.

Maandagnamiddag bevestigde de woordvoerder van Maron dat de minister woensdag toelichting zal geven in de commissie. "De minister herhaalt dat Vivaqua bevestigd heeft dat het Brusselse drinkwater kwaliteitsvol is. De intercommunale heeft geen enkel probleem vastgesteld", voegde hij eraan toe.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni