24 januari 2019: Minister Marie-Christine Marghem (MR), federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling is kop van jut.

Ruim 23.000 Belgen interpelleren klimaatministers

TD
© Belga - BRUZZ
31/01/2019

Na een oproep van de beweging Act For Climate Justice hebben al ruim 23.000 Belgen de 4 klimaatministers van ons land "aangesproken" over het klimaat. Dat blijkt donderdag, even na middernacht, op de website van de actie. Brussels klimaatminister Céline Fremault noemt de actie "contraproductief". Volgens haar storen al de oproepen haar werk als minister.

Act For Climate Justice, een burgerbeweging die acties van burgerlijke ongehoorzaamheid organiseert voor meer sociale en klimaatrechtvaardigheid, lanceerde dinsdagnacht een affichecampagne. Daarin riep het burgers op om de klimaatministers "wakker te schudden" en "aan te spreken" over de klimaatproblematiek. Ongeveer tweeduizend affiches werden zo dinsdagnacht opgehangen in Brussel,

Leuven, Gent, Antwerpen, Oostende, Namen en Luik. Ook zouden duizenden stickers verspreid zijn. De affiches verwijzen door naar een website waar burgers aangemoedigd worden om rechtstreeks contact op te nemen met de ministers die bevoegd zijn voor milieu en klimaat: Marie Christine Marghem (federaal, MR), Joke Schauvliege (Vlaams, CD&V), Céline Fremault (Brussels, CDH) en Jean-Luc Crucke (Waals, MR).

Bezoekers van de site kunnen een standaardboodschap sturen, maar ze kunnen ook hun boodschap personaliseren. Kort na middernacht had de teller op de site al ruimschoots de kaap van de 23.000 deelnemers gerond.

"Ik ben nu zelfs niet meer bereikbaar voor mijn kinderen!"

Brussels klimaatminister Céline Fremault (CDH) is niet te spreken over het succes van de actie van Act For Climate Justice.

'Ze onderbreken mijn werk'

"De telefoon houdt niet op met rinkelen," zegt de woordvoerder van Marghem. "We hebben intussen al meer dan 1.600 telefoontjes gekregen." Ook bij de Brusselse minister Céline Fremault is het druk.

"Ik heb al 477 sms'en gekregen en 2.000 boodschappen op het antwoordapparaat van mijn kabinet," zegt ze in de krant La Libre Belgique. "Ik ben zelfs niet meer bereikbaar voor mijn kinderen," sakkert ze.

Ze noemt de actie "contraproductief" en zegt dat alle boodschappen haar werk als minister onderbreken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , klimaat , klimaatministers , Act for Climate Justice

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni