Sint-Pieters-Woluwe bespaart fors dankzij zonnepanelen

De zonnepanelen zijn het resultaat van een publiek-private samenwerking

Sint-Pieters-Woluwe zag zijn energiefactuur voor de gemeentelijke crèche, bibliotheek en het gemeenschapscentrum Vogelenzang dalen met twintig procent dankzij de installatie van zonnepanelen afgelopen zomer. Jaarlijks zal de gemeente zo elf ton aan CO2 besparen.

Sinds augustus liggen er 96 zonnepanelen op de daken van de crèche, bibliotheek en het gemeenschapscentrum Vogelenzang. En dat voelt de gemeente Sint-Pieters-Woluwe in zijn portefeuille. Er wordt minder energie verbruikt en de kosten daalden met twintig procent. De kinderopvang kan zichzelf volledig voorzien in elektriciteit.

De betrachting is dat de drie gemeentelijke diensten voor 68 procent van hun energieverbruik kunnen rekenen op elektriciteit opgewekt door zonne-energie. Op een periode van tien jaar tijd zal de gemeente zo meer dan 16.000 euro uitsparen en de jaarlijkse uitstoot verminderen met elf ton aan CO2.

Inspiratie voor bewoners

“De investering (via SolarClick, red.) is heel rendabel. We hopen onze bewoners te inspireren hetzelfde te doen”, reageert schepen van Energie en Gemeente-eigendommen Antoine Bertrand (Groen).

In 2017 en 2018 plaatste de gemeente 2.362 zonnepanelen op zeven van haar daken, goed voor een besparing van 47.000 euro en 147 ton CO2 per jaar. De zonnepanelen op het gemeentelijk zwembad Sportcity zorgen voor een vermindering van de energiefactuur tot 20.000 euro per jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?