Tienduizenden oude dieselwagens gaan van West- naar Oost-Europa

© PhotoNews
| Lage Emissiezone in Brussel.

Nu veel West-Europeanen een afkeer van dieselauto's gekregen hebben en die wagens hier steeds vaker verbannen worden uit de steden, belanden tienduizenden oude dieselwagens in Oost-Europa. Dat heeft milieuorganisatie Transport & Environment (T&E) maandag bekendgemaakt in Brussel.

Bulgarije alleen heeft vorig jaar meer dan 100.000 occasiewagens ingevoerd, waaronder 35.000 dieselwagens. De helft van die ingevoerde dieselwagens is ouder dan tien jaar.

Bij de dieselwagens die in Bulgarije ingevoerd werden, ligt de uitstoot van stikstofoxiden gemiddeld twaalf keer hoger dan de Europese limieten voor nieuwe wagens. Ook ontbreekt bij de oude dieselwagens een partikelfilter tegen fijn stof, aldus T&E.

De dieselwagen heeft na onthullingen over gesjoemel met software bij het Duitse concern Volkswagen en sinds de komst van lage-emissiezones in veel steden in West-Europa aan populariteit verloren.

T&E nam de export naar Bulgarije onder de loep omdat dat land momenteel voorzitter is van de EU en er dinsdag een informele bijeenkomst plaatsvindt van de ministers van Milieu.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?