'Vervoort, heb je ons gehoord?' Zestigtal jongeren wil Josaphatsite als natuurgebied zien

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 17 maart 2020
Updated: 17-03-2021 - 18:24

Een zestigtal jongeren heeft woensdagnamiddag geprotesteerd aan het gemeentehuis van Schaarbeek. De jongeren eisen dat de natuur op de Josaphatsite behouden wordt. De biodiversiteit wordt er bedreigd door de plannen van de Brusselse regering, klinkt het.

Na het protest gisterenavond aan de toegangspoort van de Josaphatsite, zijn vandaag opnieuw enkele tientallen mensen samengekomen om te protesteren voor de 'friche'. Het gaat vandaag voornamelijk om scholieren.

"We vinden dat dit terrein van 25 hectare erkend moet worden als natuurgebied en als dusdanig beschermd moet worden", zegt Elin Herlaar, een van de organisatoren van het protest. "Er zijn veel diersoorten, 110 vogelsoorten en meer bijensoorten dan in het Zwin. We moeten die dieren- en plantensoorten beschermen."

'Plannen radicaal veranderen'

De Josaphatsite, op de grens tussen Schaarbeek en Evere, is een oud rangeerstation dat een van de grootste onaangeraakte stukjes natuur in Brussel is geworden. Het Gewest wil er een nieuwe woonwijk bouwen met 1.400 woningen.

"De plannen van het Gewest zijn tien jaar oud en moeten radicaal veranderd worden", aldus scholiere Lisa-Marie Fastré. "Vrijdag wordt een nieuw plan voorgesteld. We hopen op meer dan een paar kleine veranderingen, want in 2021 kan zoiets op een prachtig stuk natuur niet."

De scholieren sluiten niet uit dat ze een tweede protestactie plannen in Evere.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?