| VUB-onderzoekers maakten vroeger gebruik van stokken om de smeltende gletsjers op te meten. Vandaag kunnen ze daarvoor gebruik maken van drones.

VUB-onderzoekers bestuderen smeltende gletsjers met drones

© Belga
12/10/2021

De onderzoeksgroep Ice and Climate Research Group van de Vrije Universiteit Brussel trekt al 20 jaar lang aan het einde van de zomer naar de Alpen om de smeltende Morteratsch- en Persgletsjer op te meten. Vroeger gebeurden die metingen met stokken, maar tegenwoordig gebruiken de onderzoekers drones. Hierdoor kunnen ze een 3D-reconstructie maken van de steeds sneller smeltende gletsjers.

Het gebruik van drones voor de metingen van gletsjers heeft meerdere voordelen. Met een drone kan je boven gebieden vliegen die niet toegankelijk zijn voor directe metingen, zoals steile ijskliffen, stukken met veel gletsjerspleten of sneeuwbruggen.

Algoritmes

Tijdens de meting bevindt de drone zich op een hoogte van tweehonderd meter om overlappende foto's te maken. Met algoritmes wordt nadien de hoogte van het ijsoppervlak bepaald ten opzichte van het aardoppervlak. De onderzoekers meten zo de massabalans, het verschil tussen de sneeuwval en de smelt.

"Nu we de data van afgelopen jaar geanalyseerd hebben, zien we dat de Morteratsch- en Persgletsjer opnieuw veel massa verloren hebben, al was de situatie door de natte zomer iets minder negatief dan voorgaande jaren. Gletsjers verliezen wel steeds sneller massa door de klimaatverandering en daar verandert één koelere zomer niet veel aan," stelt VUB-onderzoeker Lander Van Tricht vast.

In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om gelijkaardige resultaten te bekomen met satellieten, al gelooft Van Tricht wel dat de resolutie van de beelden dan nog verhoogd moet worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni