| Sporen van mannelijke, kleine glimwormen

Beestig Brussel

Vuurvliegjes veranderen het Zoniënwoud in een sprookjesbos

Anke Dirix
© BRUZZ
24/06/2023

De komende weken zijn er in het Zoniënwoud vuurvliegjes te spotten. Een wondermooi lichtspektakel, dat zich afspeelt rond de kortste nacht van het jaar.

Muziekpublique en muzikant-bioloog Raphael De Cock gaan dit jaar opnieuw op pad in het Zoniënwoud voor de Firefly Sessions: een leerrijke wandeling in combinatie met een akoestisch concert, met de vuurvliegjes als spectaculaire slotact.

“Glimwormen of vuurvliegjes zijn kevers,” vertelt De Cock. “Wereldwijd zijn er 2.200 soorten bekend, maar in België en het Zoniënwoud zijn er maar drie: de gewone glimworm, de kleine glimworm en de kortschildglimworm.”

Rond deze periode van het jaar leggen de kevers een eitje, dat uitkomt in de loop van augustus. Uit dat eitje kruipt een klein, rupsachtig larfje. “Die larfjes geven licht als ze ‘s nachts op zoek gaan naar eten, maar aangezien ze zo klein zijn, valt dat meestal niet op.” Later in de cyclus wordt dat anders: eind mei, begin juni verpoppen de larven tot volwassen vuurvliegjes en zijn hun ‘lichtjes’ beter te zien.

Zoals een wesp met haar kleuren zegt ‘raak mij niet aan, want ik steek’, zegt een glimworm met haar lampje ‘eet mij niet op, want ik ben giftig’.”

Raphael De Cock

Vuurvliegjes en glimwormen gebruiken hun lampje als afschrikmiddel. “Het is een waarschuwingssignaal om predatoren te laten weten dat ze hen maar beter gerust kunnen laten. Zoals een wesp met haar kleuren overdag zegt ‘raak mij niet aan, want ik steek’, zegt een glimworm met haar lampje ‘eet mij niet op, want ik ben giftig’.”

“De vrouwtjes hebben geen vleugels en kunnen niet vliegen, maar gloeien van op de grond of tussen de vegetatie. Met hun licht lokken ze rondvliegende mannetjes naar zich toe, die actief op zoek gaan naar de lampjes.” De kevers communiceren dus via licht, wat betekent dat lichtvervuiling een grote bedreiging vormt voor deze soort.

Heb je zelf vuurvliegjes gespot of heb je er in het verleden gezien? Laat het dan weten via glimwormen@natuurpunt.be.

Een vrouwelijke, grote glimworm

| Een vrouwelijke, grote glimworm

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni