reportage

‘Youth for Climate in heel België? Dat het maar mondiaal gaat!’

© SN
| Juf Julie met haar leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.

Overdonderend veel volk op het tweede klimaatprotest van de scholieren. Veel Franse slogans deze keer, want ook Franstalige leerlingen zijn verontwaardigd. En in Schaarbeek maken ze er een heuse klasuitstap van.

De regen heeft hen niet tegenhouden. Met meer dan twaalfduizend zijn ze, de scholieren van Youth for Climate die donderdagvoormiddag voor de tweede keer door de straten van Brussel trokken, van het Centraal Station langs het Paleis tot in de Europese wijk in Brussel.

Aan creatieve klimaatslogans geen gebrek. ‘Binnenkort heeft iedereen een huis aan zee,’ ‘May the Forest be with you,’ ‘Make love, not CO2,’ of de variant ‘Eat pussy, not cows,’ bijzonder populair bij de tienerjongens.

Ze verzamelen voor het Centraal Station, en zetten koers richting de Kunstberg. Aan de massa lijkt maar geen einde te komen. Er ontploffen een paar rookbommen, op luid gejoel onthaald. Hier en daar hebben jongeren een blikje bier opengedaan. Een radicaal-rechtse Dries Van Langenhove zal later nog een graantje van het protest proberen mee te pikken, wat niet bij iedereen in goede aarde valt, maar alles blijft onder controle.

Jeanne Lenchant
© SN
| Jeanne Lenchant (16) uit Mont-Saint-Guibert werd aangemoedigd door haar directeur.

‘Directeur spoorde ons aan’

“What do we want? Climate action! When do we want it? Now!”
“On est plus chaud, plus chaud, plus chaud que le climat!”

De overgrote meerderheid draagt Nederlandstalige of Engelse slogans, maar dit is geen louter Vlaams protest meer. Jongeren uit Brussel en Wallonië marcheren mee, scanderen in het Frans.

“We zijn met zo’n 150 leerlingen gekomen,” zegt Jeanne Lenchant (16) uit Mont Saint-Guibert, dichtbij Louvain-la-Neuve. “Onze directeur heeft ons allemaal aangespoord om te gaan betogen. Hij zorgt er persoonlijk voor dat onze afwezigheden in orde zijn. Voor ons en voor hem is dit protest veel belangrijker.”

Collège Saint-Michel
© SN
| Brieuc (17), derde van links, en zijn klasgenoten van Collège Saint-Michel uit Etterbeek.

Overal ter wereld

“Youth for Climate voor heel België? Dat het maar mondiaal gaat,” zeggen leerlingen van Collège St.-Michel uit Etterbeek. Vorige week waren ze er nog niet bij, deze week lopen ze vol overtuiging mee. “De klimaatkwestie is gewoon te urgent. Het is hoog tijd dat politici overal ter wereld in actie schieten,” predikt Brieuc (17).

Ook Rosa (16) en haar vrienden, allemaal uit de buurt van Namen, zijn van de partij. Op het kruispunt van de Naamsepoort binden ze hun klimaatboodschap op de brug, goed zichtbaar voor de voorbijrijdende auto’s.

Slogan naamsepoort
© SN
| De Naamse vrienden van Rosa (16) hangen hun klimaatboodschap op aan de Naamsepoort.

“Ik loop regelmatig mee met protesten, onder andere voor een rechtvaardig asielbeleid. Toen ik van het protest vorige week hoorde, wilde ik er nu absoluut bij zijn. Dat dit alleen maar scholieren zijn, maakt het eens zo bijzonder,” verklaart Rosa.

Op het Luxemburgplein houdt de mars even halt, om iedereen te laten bijbenen. Victoria Papadopoulos (14) en haar vrienden komen van het Lycée Emile Jacqmain in Brussel, waar een deel van de leerkrachten vandaag ook staakt. “Wel maar een uurtje,” klinkt het. De oudere jaren hadden toestemming om deel te nemen, de lagere jaren niet. “Maar we zijn toch gekomen.”

“Dit kan niet langer,” zegt Victoria. “Als het zo verder gaat, moeten wij aan onze kinderen gaan vertellen waarom bepaalde diersoorten zijn uitgestorven door de klimaatverandering. We willen dat er nu iets aan gedaan wordt.”

Heilige familie klimaatmars
© SN
| De Heilige Familie-school in Schaarbeek heeft er een heuse klasuitstap van gemaakt.

Lagere school op uitstap

Ondertussen gaat het weer omhoog, op de Jozef II-straat. De meeste jongeren zijn tieners, maar aan de staart van het peloton loopt een groep kinderen uit de lagere school mee, in kleurige blauwe hesjes. Het is het vijfde en zesde leerljaar van de Heilige Familie-school uit Schaarbeek, tussen tien en twaalf jaar oud.

“We hebben er een educatieve klasuitstap van gemaakt,” zegt juf Julie Van Velthoven. “Zodat ze leren hoe het er in een betoging aan toegaat, maar ook omdat we overtuigd zijn van de klimaatboodschap. Veel van de kinderen hebben ook meegelopen met hun ouders in de klimaatmars van begin december.”

Ook de leerlingen van Julie hebben hun slogans voorbereid: ‘J’ai mal à la terre’ (mijn wereld doet pijn) zegt hun pamflet. “Voor zoiets mag je spijbelen,” vinden Dago, Victor en Berkay. “Want dit gaat over onze toekomst.”

Juf Julie en leerlingen Heilige Familie
© SN
| Juf Julie met haar leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar uit Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?