1725 zonienwoud 29

| Het Zoniënwoud

Zoniënwoud, Hallerbos en Meerdaalwoud: binnenkort één groot Nationaal Park?

RF
© BRUZZ
15/12/2022

Het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Meerdaalwoud zijn kandidaat om volgend jaar uit te groeien tot een Nationaal Park, met als overkoepelende naam: de Brabantse wouden. Om de kandidatuur sterker te maken, werd woensdag in verschillende bosgebieden een interne audit uitgevoerd.

In het Vlaams regeerakkoord staat dat er in 2023 vier nationale parken in Vlaanderen moeten bijkomen. Dat zijn erkende, afgebakende gebieden waar het beheer is gericht op de duurzame bescherming en ontwikkeling van het gebied.

Vandaag zijn er zes kandidaten: Bosland (regio Limburg), Hoge Kempen, Kalmthoutse Heide, Scheldevallei, Taxandria (regio Noorderkempen) en nu ook de Brabantse wouden, een bundelnaam voor het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Meerdaalwoud.

Een eerste etappe voor die kandidatuur is het verkrijgen van een FSC-certificaat, een kwaliteitslabel gebaseerd op vereisten waaraan bossen wereldwijd moeten voldoen.

Vragen die dan worden gesteld, zijn bijvoorbeeld: “Wordt het beheerplan correct opgevolgd? Heeft de recreatie niet te veel impact op de natuur? Gaat de houtproductie niet ten koste van het ecologisch weefsel?” Die interne audit werd woensdag uitgevoerd in, onder andere, het Zoniënwoud.

De kandidatuur moet midden 2023 worden ingediend. Dan volgt een beoordeling van de jury en begin 2024 valt de definitieve beslissing. Dan krijgen vier parken het label ‘Nationaal Park Vlaanderen’.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni