3 mogelijke tracés voor metro naar zuiden (+kaart)

albert2.jpg
© Arcadis - Assar
| Metrolijn 3 zal naar het zuiden van Brussel gaan vanuit het omgebouwde station Albert
© Arcadis - Assar
| Metrolijn 3 zal naar het zuiden van Brussel gaan vanuit het omgebouwde station Albert

De bestaande premetrolijn 3 wordt de komende jaren niet alleen verlengd naar het noorden van Brussel. De lijn moet in de toekomst ook verder rijden naar het zuiden, als een echte metro. Dit jaar start al een studie over die verlenging. Er liggen 3 mogelijke tracés op tafel, al zijn die niet definitief.

Het is het federale Brusselfonds Beliris dat moet zorgen voor het rapport over de verlenging. Daarbij starten ze niet met een wit blad: in de studies over de uitbreiding van metrolijn 3 naar het noorden kwam de zuidelijke helft ook al kort aan bod.

Dat leverde toen drie mogelijke tracés op die vertrekken vanuit station Albert, bij het Park van Vorst. Dat wordt in 2023 het eindpunt van de tot metro omgebouwde lijn naar het Noordstation. In 2028 bereikt de lijn Bordet in het noorden, nog later gaat de lijn verder naar het zuiden.

Er zijn drie mogelijke eindpunten: het treinstation Diesdelle, Ukkel-Kalevoet, of de overstapparking Stalle, op de grens met Drogenbos. Dat blijkt uit het antwoord van Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) op een schriftelijke vraag van parlementslid Boris Dilliès (MR).

(Lees verder onder de afbeelding)

Mogelijke trajecten metro 3 Zuid
© Google Maps/BRUZZ/Peter Dhondt
| Drie mogelijke trajecten voor de toekomstige metrolijn 3 naar het zuiden liggen al op tafel

Vorst of toch maar Ukkel?

Een eerste variant van de lijn bedient hoofdzakelijk de gemeente Vorst, langs het Dudenpark, treinstation Vorst-Oost, Kersbeek en eindpunt Parking Stalle (rood op de kaart).

Een tweede (en langere) optie bedient de haltes Steekspel, Roosendaal, Helden, Dieweg, Sint-Job en Diesdelle. Deze lijn zou zo dus ook stoppen aan twee treinhaltes (groen op de kaart).

De derde versie van de metrolijn gaat over Hoogte 100, Messidor, Helden en 3 Bomen naar treinstation Ukkel-Kalevoet (geel op de kaart).

Combinatie ook mogelijk

De drie varianten zouden een vergelijkbaar aantal reizigers opleveren volgens het Brussels Gewest. Het kabinet van Pascal Smet benadrukt wel dat niet om definitieve tracés gaat. Het resultaat van de studie kan ook een combinatie van tracés opleveren, of iets anders. Een studiebureau moet nog aangesteld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?