Metro-reizigers in Brussel MIVB STIB openbaar vervoer mobiliteit

| Doordat de actie 30 dagen duurde, moesten reizigers andere vervoersmodi kiezen dan ze gewend waren.

6.000 deelnemers voor eerste ‘30 Dagen zonder wagen’

JP
© BRUZZ
01/07/2022

Meer dan 6.000 Vlamingen en Brusselaars lieten hun auto een maand lang staan voor het grootste mobiliteitsexperiment van Vlaanderen. In plaats daarvan gebruikten ze duurzamere vervoersmiddelen. In het najaar worden de conclusies uit het experiment voorgelegd aan beleidsmakers.

Op donderdag sloten het Netwerk Duurzame Mobiliteit en VUB-prof Cathy Macharis de actie af, die een maand heeft geduurd. De deelnemers vulden een eerste enquête in bij aanvang van de dertig dagen-actie, een tweede in het midden van de maand.

De laatste vulden ze in op donderdag, aan het eind van het experiment. Daarin kregen deelnemers de vraag hoe ze hun autoluwe maand hebben aangepakt en welke moeilijkheden ze hebben ondervonden.

Tegen eind september worden alle gegevens uit de enquêtes verwerkt tot praktische aanbevelingen voor beleidsmakers. Bedoeling is om te onderzoeken in welke mate een campagne als '30 Dagen minder wagen' het gedrag en de mobiliteitsroutines van mensen kan veranderen.

"Er bestaan al verschillende korte initiatieven om duurzame mobiliteit te promoten zoals de Autovrije Zondag of de Strapdag”, zegt Macharis. "Maar met '30 dagen minder wagen' kunnen we de gedragsverandering van de deelnemers over een langere periode monitoren. Onderzoek toont aan dat we namelijk meer tijd nodig hebben om onze gewoontes écht in vraag te stellen en te veranderen."

Vlaams Minister voor mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) krijgt het eindrapport met beleidsaanbevelingen op de Inspiratiedag van Netwerk Duurzame Mobiliteit op 22 september. Het thema van die dag is 'Gedrag in verandering'. Volgend jaar willen de initiatiefnemers de campagne uitrollen in heel België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, MIVB, Cathy Macharis, Netwerk Duurzame Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni