Ambtenarenbetoging stuurt Brussels verkeer in de war

© Didier Lebrun/Photo News
| Brussel Mobiliteit raadt aan het centrum te vermijden met de wagen.
Updated: 28-09-2018 - 09:47

Een betoging van de federale ambtenaren zal vrijdag veel verkeershinder veroorzaken, waarschuwt Brussel Mobiliteit. Verschillende tunnels, ook op de Kleine Ring, zullen in de voormiddag gesloten zijn. Niet alleen de auto’s, maar ook de bussen en trams van de MIVB zullen vertragingen oplopen. Enkel het metro- en treinverkeer blijft voorlopig gespaard van de hinder.

20180926_Mobiris_ambtenarenbetoging
© Mobiris
| De route die de federale ambtenaren nemen om te betogen.

De manifestanten zullen vanaf 10u30 aan het Noordstation verzamelen. Een uur later zetten ze koers richting de Kunstberg. De manifestanten leggen een parcours af langs de kabinetten van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA).

De route loopt onder meer via de Albert II-laan, de Kleine Ring van Rogier tot aan de Naamsepoort, de Naamsestraat en het Koningsplein om te eindigen aan de Kunstberg.

Gesloten tunnels

De politie van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene raadt aan om de auto thuis te laten en al helemaal het stadscentrum te vermijden. Niet alleen zal een groot deel van de Kleine Ring afgesloten zijn. Ook de Reyers-Centrumtunnel komende van de E40 en de Jubelparktunnel richting het centrum gaan rond 11 uur dicht. Ook op de Kleine Ring zullen enkele tunnels gesloten zijn.

20 MIVB-lijnen

Hoewel de MIVB-reizigers grotendeels gespaard blijven van de betoging, zullen ook zij hinder ondervinden. Een twintigtal bus- en tramlijnen zal worden onderbroken of omgeleid. Onder de getroffen lijnen bevinden zich onder meer bussen 71, 88 en 95, maar ook tram 93. Het metro- en treinverkeer blijft in principe gespaard van de hinder.

Ziektedagen

De ambtenaren betogen op vrijdag onder meer tegen de nieuwe regeling van de ziektedagen. De federale regering wil het systeem van de 21 ziektedagen die per jaar opgespaard kunnen worden, afschaffen. De wijziging geldt voor de federale ambtenaren en voor de zogenoemde bijzondere korpsen, zoals politie, brandweer, militairen en personeel van hoven en rechtbanken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?