| Een simulatiebeeld van de toekomstige Wayezstraat.

Anderlecht maakt twee wijken sluipverkeervrij

JP
© BRUZZ
27/11/2019

Het historische hart van Anderlecht en Kuregem worden vrijgemaakt van sluipverkeer. Een studiebureau begint volgend jaar met de circulatieplannen uit te tekenen. Daar heeft de gemeente 120.000 euro voor gekregen van het Fonds Bikes in Brussels, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

De gemeente Anderlecht is bezig het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move om te zetten in concreet beleid. Good Move verdeelt het hele gewest in mazen, samenhangende wijken die circulatieplannen moeten krijgen. Die circulatieplannen leiden sluipchauffeurs automatisch weer naar de rand van zo’n wijk.

'Superblij'

Voor de uitvoering van de mazen was het de gemeente Anderlecht vanaf het begin al duidelijk dat ze niet konden rekenen op financiële steun van het Gewest. Daarom deden ze een aanvraag bij het Fonds Bikes in Brussels, een privaat fonds van een anonieme weldoener die vaak in de hoofdstad fietst.

"We zijn superblij dat we het hebben gekregen," zegt schepen Susanne Müller-Hübsch (Groen). "Het gewest wilde de mazen wel realiseren, maar het was duidelijk dat ze ons slechts gedeeltelijk konden helpen. En het was ook niet duidelijk hoe lang dat zou duren." Met het geld kan de studie volgend jaar al van start gaan.

En dat is nodig, volgens Müller-Hübsch, want er zijn in heel Anderlecht 70 scholen en het moet veiliger worden om daar naartoe te gaan. "Het doel is dat elk kind veilig op de fiets naar school kan. Schoolstraten zijn mooie projecten, maar beperken zich tot één straat. Met dit plan willen we structureler te werk gaan en de hele wijk aanpakken."

Van fietsbrug tot -box

Als het studiebureau de circulatieplannen heeft uitgetekend, gaat de gemeente in een eerste testfase aanpassingen doen met tijdelijke infrastructuur, zoals betonblokken. Dat gaat over zaken zoals de rijrichting veranderen of grote kruispunten doorknippen. Pas na de testfase gaat de gemeente definitieve aanpassingen doen, zoals de weg heraanleggen.

Het Fonds Bikes in Brussels, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, gaat in totaal 570.000 euro investeren in vijf fietsprojecten in het Brussels gewest. Het is al de derde keer dat het fonds projecten selecteert. Ook Bozar, de gemeentes Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem en het Koninklijk Instituut voor Doven en Blinden krijgen deze keer geld voor hun fietsprojecten.

Eerder kregen bijvoorbeeld een fietsersbrug in Jette en een verdubbeling van het aantal fietsboxen in Schaarbeek al een duit in het zakje. In totaal investeerde het fonds in haar eerste jaar 1,3 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Mobiliteit, Wayezstraat, Good Move, fonds bikes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni