De Groene Wandeling loopt ook door het Koning Boudewijnpark in Jette

Anonieme weldoener doet het weer: bijna 1 miljoen euro voor de Groene Wandeling

TG
15/09/2020

De anonieme weldoener achter het fonds Bikes in Brussels deelt opnieuw geld uit aan een reeks fietsprojecten. Het gaat om bijna een miljoen euro voor infrastructuurwerken aan de Groene Wandeling en om 140.000 euro voor verschillende beveiligde fietsenstallingen.

Het fonds Bikes in Brussels werd eind 2018 opgericht bij de Koning Boudewijnstichting en wordt gefinancierd door een anonieme weldoener. Het verdeelt op regelmatige basis geld om fietsprojecten in Brussel te ondersteunen. Dat gebeurt nu opnieuw. Acht projecten krijgen in totaal ruim 1,1 miljoen euro steun.

Het grootste deel van dat bedrag gaat naar het Brussels Gewest. Leefmilieu Brussel zal 991.390 euro gebruiken om werken uit te voeren aan de Groene Wandeling, een wandel- en fietsroute van een zestigtal kilometer door Brusselse groene ruimtes. De paden worden op verschillende plekken niet alleen gebruikt voor recreatieve verplaatsingen, maar ook functionele.

Er zijn werken nodig omdat de infrastructuur niet overal comfortabel, veilig of leesbaar is. De Groene Wandeling wordt daarom op acht plaatsen heraangelegd, tegen 2023. Er zullen werken gebeuren in de Dichtkunstlaan en Grote Ringlaan in Anderlecht, de Eenboomstraat en Leopold III-laan in Evere, de Kaboutersstraat in Vorst, de Rietstraat in Ukkel en de Buksboomstraat en Tenreuken in Watermaal-Bosvoorde.

De resterende 140.000 euro wordt dan weer vooral geïnvesteerd in beveiligde fietsenstallingen. De grootste som gaat naar het Brugmannziekenhuis in Laken dat er een beveiligde fietsenstalling voor het personeel mee zal bouwen, maar ook de gemeente Sint-Agatha-Berchem krijgt steun om fietsparkings in te richten bij vier basisscholen, net zoals scholen in Sint-Lambrechts-Woluwe en Etterbeek.

Overheden en organisaties kunnen het hele jaar door projecten voorstellen aan het fonds. Sinds de oprichting ontvingen 27 projecten, gaande van fietsenstallingen tot een fietsersbrug, in totaal 2,6 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , weldoener , Fonds Bikes in Brussels , koning boudewijnstichting , Groene Wandeling , fietsen , fietsparking , fietsinfrastructuur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni