© BRUZZ | Onder meer de verplaatsingen met het openbaar vervoer zijn sterk gedaald.

App toont aan: maar 8 procent van normale verplaatsingen in Brussel

ADD
© BRUZZ
25/03/2020

De verplaatsingen in Europese grootsteden staan op een laag pitje, nu het coronavirus ons in de ban houdt. Dat blijkt ook uit statistieken die mobiliteitsapp Citymapper bijhoudt. In Brussel wordt momenteel maar 8 procent van het normale aantal verplaatsingen geregistreerd. Maar niet overal in Europa zijn die cijfers zo gevoelig gedaald.

Mobiliteitsapp Citymapper houdt verplaatsingen in grootsteden dagelijks bij. Die gegevens worden verzameld dankzij gebruikers die gebruikmaken van de app om zich vlotter in steden te verplaatsen.

De app integreert telkens de verschillende vervoersmiddelen en platformen voor deelmobiliteit en is daardoor redelijk compleet. Zo zijn onder meer Villo, Uber, de MIVB en NMBS erop aangesloten, en worden ook deelsteppen van Dott op de kaart aangeduid.

Dankzij de verzamelde gegevens heeft de app een eigen index kunnen ontwikkelen: de Citymapper Mobility Index. Die geeft dagelijks aan welke steden op bepaalde dagen actief zijn, en welke minder. De index illustreert duidelijk hoezeer de Europese steden momenteel zijn stilgevallen, voornamelijk door de quarantainemaatregelen die nagenoeg overal van toepassing zijn, door de uitbraak van het coronavirus.

(Lees verder onder de afbeelding)

Europese steden draaien op laag pitje
© Citymapper | Europese steden draaien op laag pitje, data gemeten op maandag 23 maart 2020

Wereldwijde quarantaine

Zo ziet men dat, op maandag 23 maart bijvoorbeeld, steden als Madrid, Milaan of nog Lyon nog maar op vier à vijf procent van hun normale capaciteit draaiden. Het zijn ook de landen die het zwaarst getroffen worden door het virus: zowel in Italië als in Spanje zijn nu officieel meer dodelijke slachtoffers gevallen dan in China, waar de uitbraak zo'n drie maanden geleden begon.

Ook Brussel is duidelijk in de ban van de quarantainemaatregelen, met acht procent verplaatsingen tegenover een normale dag. Hetzelfde percentage geldt momenteel in steden als New York of San Francisco.

Ter vergelijking: twee weken geleden draaide Brussel nog op 71 procent van haar capaciteiten. In Lyon was dat zelfs nog 86 procent.

London blijft in beweging

Toch evolueert de situatie niet overal in dezelfde richting, met nog grote verschillen tussen grootsteden onderling. Zo zien we dat in Londen en Manchester bijvoorbeeld nog respectievelijk 25 en 28 procent van de verplaatsingen gebeurt, in Stockholm loopt het zelfs op tot 35 procent.

Vooral in Groot-Brittanië is er dezer dagen ophef omwille van de aanpak van de regering inzake voorzorgsmaatregelen om het coronavirus in te dijken. Critici noemen het beleid 'te laks' en niet verregaand genoeg om de verspreiding van het virus in te dijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Europese steden, quarantaine, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni