| Brussels Urban Summit op de Kunstberg.

Brussels Urban Summit ontvangt vertegenwoordigers uit 600 steden om toekomst uit te denken

© Belga
12/06/2023

In Brussel vindt van maandag tot woensdag op de Kunstberg de Brussels Urban Summit 2023 plaats. Daarbij komen meer dan tweeduizend politici, academici en vertegenwoordigers van het stedelijke middenveld samen om de toekomst van Europese steden uit te denken. "Het is logisch dat deze internationale stedelijke conferentie plaatsvindt in Brussel", zegt staatssecretaris Pascal Smet.

Zeshonderd steden zijn vertegenwoordigd op de top. Ze komen samen in drie internationale conferenties die gelijktijdig in de Europese hoofdstad plaatsvinden om het toekomstbeeld van steden vorm te geven en oplossingen voor stedelijke uitdagingen te bedenken: het driejaarlijkse Metropolis World Congres, de Eurocities Annual Conference en de OECD Champion Mayors for Inclusive Growth-conferentie.

Onder de deelnemers zijn onder anderen Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, de burgemeester van Ankara Mansur Yavaş, de burgemeester van Athene Kostas Bakoyanni en de burgemeester van Dakar Barthélémy Toye Dia. "Al deze burgemeesters geloven dat de steden het antwoord zijn op de problemen van vandaag en de toekomst. De burgemeesters willen internationaal samenwerken aan oplossingen voor deze stedelijke problematieken", aldus Pascal Smet (One.brussels-Vooruit), staatssecretaris voor het Brussels Gewest bevoegd voor Europese en Internationale relaties.

'Bevestigt internationale status van Brussel'

Het evenement is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Eurocities, Metropolis en het OECD Champion Mayors for Inclusive Growth-initiatief. Ook de stad Brussel, de Europese Commissie, het internationaal parlement voor burgemeesters en vele andere partners verlenen hun steun aan de organisatie van het grootschalige evenement.

"Het is de eerste keer ooit dat de drie grootste internationale stedelijke netwerken samenkomen om grote maatschappelijke en stedelijke problematieken samen te bespreken. Het is logisch dat deze internationale stedelijke conferentie plaatsvindt in Brussel, een hypernationale diverse metropool en laboratorium voor stedelijke innovatie", zegt Smet. "Deze Brussels Urban Summit bevestigt de internationale status van Brussel als diplomatieke hoofdstad van de wereld."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni