| De Leopold II-tunnel.

In bepaalde delen van de Leopold II-tunnel is asbest aangetroffen. "Maar de asbest zit ingekapseld en vormt geen gevaar voor de gezondheid", verzekert het kabinet van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Het asbest moet verwijderd worden voor de geplande renovatie, maar zal geen impact hebben op het tijdsbestek.

De aanwezigheid van asbest kwam aan het licht bij een volledige scan van de Leopold II-tunnel, die uitgevoerd werd met het oog op de geplande renovatie van de tunnel. "Het asbest zit in bepaalde delen en is dus niet over de hele tunnel verspreid", legt Mathias Dobbels, woordvoerder van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) uit.

"Het asbest is aanwezig in de verf en in bepaalde voegen, maar er komen geen stofdeeltjes vrij. Er is dus geen gevaar voor de gebruikers, dat hebben de ingenieurs en de inspectie ons verzekerd." De situatie wordt wel constant gemonitord.

Geen impact op looptijd renovatie

Het asbest moet wel verwijderd worden voor de geplande renovatie van de tunnel. "Dat betekent meer werk voor het bedrijf dat de renovatie zal uitvoeren, maar het zal geen impact hebben de looptijd. We wijken niet af van de 39 maanden die we altijd vooropgesteld hebben", aldus Dobbels.

Een startdatum voor de renovatie van de tunnel heeft het kabinet nog niet. "We zitten in de laatste fase van de toewijzingsprocedure, we hopen het contract te kunnen toewijzen ten laatste begin volgend jaar."

Ook bij de renovatie van de Hallepoorttunnel en het Reyersviaduct werd overigens asbest aangetroffen. "Bij bouwwerken uit die tijd is de kans altijd groot dat er asbest aanwezig is. Dat kan dus ook nog voorvallen bij de andere tunnels die nog gerenoveerd moeten worden."

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Milieu, Renovatie Leopold II-tunnel

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni