Belliardstraat gaat naar drie rijstroken met extra fietsstrook

CD
© BRUZZ
15/02/2022
Updated: 15/02/2022 15.32u

Tijdens de krokusvakantie zal er hinder zijn in de Belliardstraat omdat een van de vier autostroken wordt omgevormd tot fietsstrook. Zo zullen er twee volwaardige voet- en fietspaden ontstaan langs beide kanten. Het gaat om een testopstelling, om de impact op de autodoorstroming te testen. Ook aan Montgomery maakt een rijstrook plaats voor een fietsstrook.

“Tot op vandaag is er een groot onevenwicht in de verdeling van de openbare ruimte op de Belliardstraat. Fietsers en voetgangers moet daar concurreren om schaarse ruimte, naast een viervaksweg. Nochtans is dit een belangrijke invalsweg voor fietsers en voetgangers,” zegt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) (zie ook de video).

De bedoeling van de testopstelling is om de werkelijke impact van een betere herverdeling te objectiveren voor een definitieve heraanleg. Dat gebeurt in samenwerking met de gewestelijke dienst voor stedenbouw Urban.brussels.

“In april 2019 namen we een belangrijke eerste stap voor de Belliardstraat door een rijstrook weg te nemen en afgescheiden fietspaden te voorzien, van vijf naar vier rijstroken, zonder echte moeilijkheden voor het verkeer. Vandaag nemen we met deze nieuwe testfase op drie rijstroken een belangrijke bijkomende stap," zegt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit).

Tijdelijk twee rijstroken

Gezien vanop de Kleine Ring wordt de linkerrijstrook vervangen door een fietsstrook. Hiervoor worden tussen 28 februari en 4 maart de betonnen new jersey-blokken verplaatst en de markeringen aangepast. Op het moment van de werkzaamheden zullen tussen de Kleine Ring en de Van Maerlantstraat de twee linkerrijstroken afgesloten zijn. De twee rechterrijstroken blijven beschikbaar. Het autoverkeer moet dus tijdelijk over twee rijstroken.

In de plaats komt er een breder fietspad en meer plaats voor voetgangers. Voor voetgangers die stadsinwaarts wandelen komt er aan de rechterkant een ruimte van bijna 4 meter vrij. Zo kunnen ook mensen met een kinderwagen of rolstoel vlot de Belliardstraat door. Als de test gunstig verloopt, is het de bedoeling om de nieuwe situatie als uitgangspunt te nemen voor de definitieve heraanleg van de Belliardstraat.

Fietsersbond: 'Goede stap vooruit'

Automobilistenorganisatie Touring reageert negatief op de plannen voor de Belliardstraat. "Het kan niet de bedoeling zijn dat het verkeer blokkeert door een rijstrook te schrappen. We houden ons hart vast voor de Kleine Ring, want daar kunnen langere files ontstaan", zegt Touring-woordvoerder Danny Smagghe. "Alles zal afhangen van hoe de verkeerslichten op elkaar worden afgestemd, maar een rijstrook schrappen op een hoofdweg vinden we nooit een goed idee."

De Fietsersbond vind het wel een goed idee om meer ruimte te bieden aan zwakke weggebruikers op de Belliardstraat. "Niet alleen voor fietsers, maar ook voor voetgangers", aldus woorvoerder Wies Callens. De manier waarop het Gewest de Belliardstraat wil aanpakken is voorbeeldig, vindt de woordvoerder van de Fietsersbond. "Het is een heel goede strategie om te werken met proefperiodes. Zo kan er teruggeschakeld worden, indien nodig. Dit is een goede stap vooruit om meer ruimte te geven aan de actieve weggebruiker."

Montgomeryplein

Ook aan Montgomery zal er overlast zijn tijdens de krokusvakantie. Het fietspad op de ventweg van het Montgomeryplein wordt doorgetrokken, zodat fietsers rond het hele plein op een tweerichtingsfietspad kunnen rijden. Op het plein zelf wordt de binnenste rijstrook aan de kant van de fontein geschrapt en komt op de buitenste rijstrook een fietssuggestiestrook.

Die werken worden de eerste vier dagen van de krokusvakantie uitgevoerd, vanaf vrijdagavond 25 februari 20 uur tot woensdagochtend 1 maart 6 uur. Het Montgomeryplein wordt volledig afgesloten voor het verkeer. Alleen het tramverkeer wordt niet onderbroken. De stoepen blijven toegankelijk. Voor alle andere vervoermiddelen zijn omleidingen voorzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Belliardstraat , fietsstrook , Pascal Smet , Elke Van den Brandt , versmalling , autoverkeer , fietsinfrastructuur , fietspad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni