Boris Dilliès (MR), burgemeester van Ukkel
© Belgaimage | Boris Dilliès (MR), burgemeester van Ukkel.

In beslag genomen strooisteps stapelen zich op in Ukkel

MVDH
07/08/2023

Hoewel deelsteps er niet verboden zijn, wordt er in de gemeente Ukkel zeer streng op toegezien dat ze de openbare ruimte niet versperren: hinderende steps worden zonder pardon in beslag genomen met een boete tot gevolg. Maar inmiddels staan er al een vijftigtal opgeslagen in een depot waar de gemeente er niet vanaf raakt. "Operatoren doen zelfs de moeite niet om hun rommel uit China op te halen."

De boetes in Ukkel voor het hinderen van de openbare ruimte - die kunnen oplopen tot 250 euro - missen hun effect niet: de meeste deelstepoperatoren hebben er inmiddels hun biezen gepakt. Burgemeester Boris Dilliès (MR) is er alvast niet rouwig om: "Ze zijn vervuilend en hinderend", klinkt het. "We kunnen die deelstepanarchie niet toelaten in onze straten."

Maar omdat de naburige gemeenten een ander beleid voeren, blijven veel steps nu liggen aan de grenzen van Ukkel met naburige gemeenten als Vorst of Elsene. Daar worden ze regelmatig opgeruimd, maar dat zorgt nu voor een onverwacht probleem. “De steps worden gemaakt in China en zijn zo goedkoop dat de operatoren zelfs de moeite niet meer doen om ze op te halen”, aldus burgemeester Boris Dilliès. “Inmiddels staan er al een vijftigtal opgeslagen in een gemeentelijk depot."

Een probleem zou de burgemeester het zelf nog niet willen noemen. "Het is eerder lastig, maar we hebben het deelstepprobleem in onze gemeente opgelost en voorlopig is er in onze opslagplaatsen ook nog plek genoeg. Bovendien worden de boetes voor overtredingen wel nog steeds verstuurd en betaald."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie