Het Brussels gewest is een lage-emissiezone (LEZ)

| Het Brussels gewest is een lage-emissiezone (LEZ.)

Bijna 19.000 automobilisten beboet in Brusselse LEZ in 2022

© Belga
21/12/2022

In het Brussels Gewest zijn dit jaar al 18.640 boetes uitgeschreven voor automobilisten die met een te vervuilende wagen de Brusselse lage-emissiezone (LEZ) zijn binnengereden. Dat meldt Leefmilieu Brussel. Het aantal boetes is opnieuw gestegen tegenover vorig jaar, ondanks een langere waarschuwingsperiode.

In de eerste zes maanden van het jaar werden 63.243 waarschuwingen verstuurd. Sinds 1 juli zijn nu al bijna 19.000 automobilisten beboet voor hun vervuilend voertuig. In de meeste gevallen gaat het om dieselvoertuigen met euronorm 4 die sinds dit jaar verboden zijn. Slechts 1 procent van de voertuigen in het Brussels verkeer zijn diesels met euronorm 4.

Het aantal boetes blijft in stijgende lijn gaan. In 2020 waren het er 12.321, in 2021 ging het al om 16.642 en gaat het al richting 19.000 bekeuringen. Een automobilist kan wel slechts één keer per kwartaal beboet worden. Van alle boetes die in 2022 werden uitgestuurd, is bijna de helft betaald.

"Voor de rest loopt de procedure nog. Er moet rekening mee worden gehouden dat er een betalingstermijn is, dat sommige mensen om een afbetalingsplan vragen of in beroep gaan. Het analyseren van die verzoeken kost tijd, maar is essentieel om een eerlijke heffing te garanderen", aldus Leefmilieu Brussel.

Uitzonderingen en recidivisten

Wie wil, kan in bepaalde gevallen een uitzondering aanvragen om de LEZ te betreden. In 2022 werden ongeveer 4.000 afwijkingen aangevraagd, waarvan er 2.500 werden aanvaard door Leefmilieu Brussel. Oldtimers die meer dan 30 jaar oud zijn, en rondrijden met een "O"-kentekenplaat, genieten automatisch een afwijking.

Tot slot zijn er ook hardleerse en recidive automobilisten. Sinds de invoeringen van de LEZ in 2018 hebben 300 mensen al vijf keer of meer een boete gekregen voor een inbreuk met hun vervuilende wagen. Twee personen voeren de lijst aan met liefst twaalf boetes.

Verstrengingen

De volgende belangrijke verstrenging van de Brusselse LEZ staat gepland op 1 januari 2025. Vanaf dan worden dieselvoertuigen met euronorm 5 en benzinevoertuigen met euronorm 2 geweerd uit het gewest. Brommers, motorfietsen en vrachtwagen worden vanaf 2025 ook opgenomen in de regeling. "Die mijlpaal zal een belangrijke rol spelen bij de vermindering van de stikstofuitstoot", besluit Leefmilieu Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni