Binnenkort veilige fiets- en wandelverbinding onder kruispunt Jules de Trooz

© Gijs Van Vaerenbergh

Fietsers en voetgangers kunnen in de toekomst op een veilige manier de oversteek maken onder het drukke kruispunt Jules de Trooz aan het Brussels kanaal. Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) meldt dat de stedenbouwkundige vergunning voor het project is goedgekeurd door urban.brussels.

De fiets- en wandelverbinding onder de brug is goed nieuws voor de zachte weggebruikers die dagelijks stilstaan voor een van de stoplichten aan Jules de Trooz. Het is namelijk een belangrijk knooppunt, want deze fietsroute maakt deel uit van zowel het Gewestelijke fietsroutenet-netwerk, het Gewestelijk Expres Net, als van het Europese REVER-fietsnetwerk.

"Ik ben vooral fier over de stedenbouwkundige meerwaarde van dit ontwerp. Door de kade te verlagen, zorgen we voor een zeer natuurlijke integratie van de verbindingen in de omliggende publieke ruimte. Het bestaande parkje wordt opgewaardeerd en we voegen een nieuw plein toe, dicht bij het water en met panoramisch zicht op het Vergotedok," zegt Smet.

Het ontwerp is van bureau Gijs Van Vaerenbergh. Deze kreeg de opdracht toegewezen om drie voetgangers- en fietsersverbindingen te ontwerpen onder de Van Praet-, Jules de Trooz- en Sainctelettebrug. Door het open karakter en de juiste verlichting houdt het ontwerp ook rekening met het veiligheidsgevoel van de gebruikers. "Zo creƫren we extra veilige routes voor de stijgende groep fietsers in Brussel," zegt Brussels Minister voor Mobiliteit Elke van den Brandt (Groen).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?