Schepen omgeleid, cruises geschrapt door defecte scheepslift: 'Lopen duizenden euro's mis'

© BRUZZ - Belga
23/08/2023
Updated: 24/08/2023 10.39u

De scheepslift Het Hellend Vlak van Ronquières in 's Gravenbrakel (Henegouwen) is opnieuw buiten gebruik. Het scheepvaartverkeer op het kanaal Brussel-Charleroi is daardoor verstoord, maar vooral voor Rivertours, het botenverhuurbedrijf met een kantoor op de Ieperlaan, is de impact aanzienlijk.

Het was bij een inspectie van de scheepslift op het kanaal Charleroi-Brussel dat bij de tweede scheepsbak een defect werd vastgesteld, zo meldde het Waalse infrastructuuragentschap dinsdag.

De eerste scheepsbak was al buiten gebruik wegens werken. Daardoor is scheepvaartverkeer er momenteel onmogelijk en moeten boten omvaren.

‘Absolute trekpleisters’

Voor de Haven van Brussel is de tijdelijke stillegging op zich geen ramp. "Natuurlijk is het scheepvaartverkeer verstoord op het kanaal Brussel-Charleroi en dat is vervelend, want schepen moeten soms grote omwegen maken", reageert Sylvain Godfroid aan BRUZZ. "Maar meerderheid van ons verkeer vaart tussen Brussel en Antwerpen."

Voor Rivertours, het bedrijf dat riviercruises aanbiedt in onder meer Brussel, is de impact wel voelbaar. Vooral de aanhoudende problemen rond het hellend vlak – dat eerder deze zomer al wekenlang op slot moest door technische mankementen – zadelen zaakvoerder Guido Moens op met hoofdpijn.

"Het blijft een pijnpunt en nu wisten we pas laat dat er een defect was. We bieden onze reizigers weliswaar alternatieven aan, maar dat zijn routes zonder Ronquières en dus ook zonder Strépy-Thieu, uitgerekend twee absolute trekpleisters", aldus Moens.

Misgelopen inkomsten

Wanneer het hellend vlak opnieuw in gebruik genomen kan worden, is niet duidelijk. Het Waalse infrastructuuragentschap onderzoekt het defect en zoekt zo snel mogelijk naar een oplossing, luidt het.

"Deze week moeten we sowieso al een kruis maken over drie boottochten die langs Ronquières zouden varen", jammert Moens. "Dat betekent dat we in totaal al zeker 4.500 à 6.000 euro aan inkomsten mislopen, enkel aan de tickets."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni