Bouw voetgangersbrug Heyvaertwijk gestart

© Mobiel Brussel
| De mobiele voetgangersbrug in de hoogste stand.

De werken voor de nieuwe verstelbare brug voor voetgangers en fietsers in de Heyvaertwijk zijn begonnen. Tegen de lente van volgend jaar zou de brug af moeten zijn.

Tussen de Nijverheidskaai en de Mariemontkaai in Molenbeek staat al een loopbrug die uit 1944 dateert. Die brug is echter te laag, waardoor daar niet alle schepen kunnen passeren. Bovendien is ze moeilijk toegankelijk voor fietsers of personen met een beperkte mobiliteit omdat de brug enkel bereikbaar is via trappen.

De oplossing wordt een verstelbare brug. Die zal in lage stand op straatniveau liggen, waardoor ze makkelijker toegankelijk is voor fietsers, rolstoelen en kinderwagens. Wanneer een groter schip moet passeren, kan de hoogte van de brug worden aangepast. Door een uitschuifbaar trappensysteem blijft de brug dan nog altijd toegankelijk voor voetgangers.

voetgangersbrug_nijverheidskaai_kanaal_940px_c_peter_dhondt.jpg
© Peter Dhondt - BRUZZ
| De oude Gosseliesbrug uit 1944 wordt weggehaald en moet plaatsmaken voor een verstelbare brug.

Hoewel de werken voorzien waren voor maart 2017, zijn ze pas deze week begonnen. “Men is nu bezig met de voorbereidende werken”, zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. “Tijdens de nacht van 1 op 2 juni zal men de oude brug demonteren.”

In de lente van volgend jaar zouden de eerste voetgangers en fietsers de brug moeten kunnen gebruiken. De nieuwe Gosseliesbrug wordt mogelijk de eerste nieuwe voetgangersbrug over het kanaal. Ook aan de Ninoofsepoort, ter hoogte van metrostation Graaf van Vlaanderen en aan Thurn & Taxis worden nieuwe bruggen gebouwd. Die drie andere projecten worden gefinancierd en uitgevoerd door het federaal Brusselfonds Beliris.

“We bouwen letterlijk en figuurlijk bruggen over het kanaal", reageert Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A). "We verbinden de beide kanten en moedigen de Brusselaars aan zich op een actieve manier door de stad te verplaatsen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?