Brussel geeft groen licht voor afwerking GEN

EDB
© BRUZZ - Belga
21/12/2018

De Brusselse regering heeft het samenwerkingsakkoord ondertekend om de infrastructuurwerken aan het veelbesproken Gewestelijk Expresnet (GEN) te voltooien. Daarmee komt een einde aan de discussies over de verdeling van het geld. Het akkoord betekent echter nog geen garantie voor de uitbouw van het net: de regering viel immers nog vóór het totale budget werd goedgekeurd.

“We zijn verheugd dat de dialoog voor de uitbouw van het voorstadsnet van de spoorwegen kon worden hersteld,” klinkt het in een persbericht van minister-president Rudi Vervoort (PS), minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) en federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Bovenop de eerder afgesproken 19 miljoen euro die het Brussels gewest zou krijgen, werd op vrijdagochtend door de ministers afgesproken dat Brussel en de federale overheid samen de toewijzing zullen bepalen van een bijkomende enveloppe van 10 miljoen euro van Beliris.

Die 29 miljoen wordt prioritair geïnvesteerd in de verschillende Brusselse spoorweghaltes, waarbij de aandacht zal uitgaan naar de uitrusting voor het onthaal van de reizigers. Voorts worden ook de gesprekken over tariefintegratie op constructieve wijze verdergezet, luidt het.

Amper 1,9 procent

Met de ondertekening van het akkoord komt een einde aan het gekibbel over de verdeling van het GEN-geld. Toen Bellot in 2016 een bijkomend miljard in de wacht sleepte om het GEN af te werken, moest nog een akkoord gevonden worden over de verdeling van dat miljard.

Maar in tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië, gaf Brussel niet meteen groen licht voor dat samenwerkingsakkoord. Het Gewest ging immers niet akkoord met de 19 miljoen euro die het zou krijgen. “Wij krijgen amper 1,9 procent,” klonk het toen.

Het nieuwe samenwerkingsakkoord betekent bovendien nog geen garantie voor de uitbouw van het net. De regering viel immers nog vóór het budget – en het bijkomende miljard – werden gestemd. Dat brengt de investering in het gedrang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Politiek , GEN , Gewestelijk Expresnet , François Bellot , Pascal Smet , Rudi Vervoort , akkoord , Beliris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni