Brussel Mobiliteit stelt live verkeersdata beschikbaar voor iedereen

© Bernard Polet
| Op de kleine ring vind je de meeste meetlussen

Nieuwe inductieve tellussen stellen Brussel Mobiliteit in staat op verschillende toegangswegen real-time verkeersdata te meten. De data is nu voor iedereen beschikbaar.

Je hebt ze misschien wel gezien: vierkante afdrukken in het asfalt, met name voor kruispunten met stoplichten. Hierin zitten zogenaamde inductieve tellussen verwerkt. De tellussen meten hoeveel voertuigen passeren en aan welke snelheid. Hierdoor zijn files en problemen snel meetbaar.

Zo zien de tellussen eruit.
Zo zien de tellussen eruit.

Wanneer kruispunten recent werden vernieuwd met het verkeerslichtenplan van Brussel Mobiliteit, werden deze tellussen geplaatst. Inmiddels liggen er zo’n 44 doorheen de stad. “We hebben bewust gekozen voor de toegangswegen van de stad”, vertelt Mathias Dobbels, woordvoerder van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

De data die op die manier verzameld worden, zijn live online op te vragen. Dat kan interessant zijn voor gewone burgers, om te zien waar zich verkeersproblemen voordoen. Al lijkt de dekking met ruim 40 meetpunten vooralsnog wat te weinig om het op te nemen tegen apps als Waze of Google Maps. “Deze data zijn vooral interessant voor onderzoeksinstellingen of bedrijven die applicaties ontwikkelen”, weet Dobbels. “Wij tellen alles, Google en Waze zijn beperkt tot hun eigen systeem en gebruikers.”

Aantal wordt nog uitgebreid

De cijfers die verzameld worden kunnen ook dienen om bepaalde beleidskeuzes beter te motiveren. Zo werden er tijdelijke tellingen georganiseerd in de omliggende straten van de Reyers- en Leopold II tunnels toen deze gesloten werden vanwege werken. “Daaruit konden we opmaken dat een deel van het verkeer gewoon verdween tijdens de afsluitingen. Zij zullen andere mobiliteitsoplossingen gezocht hebben.”

Het aantal tellussen zal nog worden uitgebreid, afhankelijk van werken die zullen worden gedaan aan bepaalde kruispunten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?