Burgemeester Koekelberg tegen naamsverandering Leopold II-laan

De Leopold II-laan mondt uit op de basiliek van Koekelberg De Leopold II-laan mondt uit op de basiliek van Koekelberg
© Belgaimage
| De Leopold II-laan
© Belgaimage
| De Leopold II-laan

De Leopold II-tunnel wordt na de renovatiewerken omgedoopt tot Annie Cordytunnel. Dat werd begin dit jaar beslist na een brede volksraadpleging. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) wil naar aanleiding daarvan ook de gelijknamige laan omdopen tot Annie Cordylaan. Dat ziet de burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej (PS) liever niet gebeuren.

Binnenkort wordt de Leopold II-tunnel omgedoopt tot Annie Cordytunnel. Dat werd op 8 maart – Internationale Vrouwendag – beslist door middel van een peiling waaraan de Brusselaars konden deelnemen.

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) wil van de gelegenheid gebruikmaken om ook de Leopold II-laan – die van Sainctelette in Sint-Jans-Molenbeek tot de Basiliek van Koekelberg loopt – om te dopen tot Annie Cordylaan. Ze wordt hierbij bijgestaan door haar collega Nawal Ben Hamou (PS).

"De regering is er voorstander van om de naam van de as te wijzigen na de naamsverandering van de tunnel," bevestigt haar kabinet in La Dernière Heure. "Het is belangrijk om consistent te blijven. Als we de tunnel van naam veranderen lijkt het logisch ook de boulevard een andere naam te geven."

Burgemeesters

Tot op heden heeft Elke Van den Brandt nog geen officiële reactie ontvangen van de twee betrokken burgemeesters. Zowel Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, als partijgenoot Ahmed Laaouej, burgemeester van Koekelberg, werden over de kwestie gecontacteerd.

Moureaux is naar eigen zeggen voorstander van een naamsverandering, maar wil dat koppelen aan een nieuwe volksraadpleging. "Het is noodzakelijk dat we alle inwoners van de gemeente meekrijgen in dat verhaal," betoogt haar kabinet.

De burgemeester van Koekelberg, Ahmed Laaouej, ziet een naamsverandering van de laan niet zitten. "Het is een erg gevoelige kwestie," vindt hij. "Als we die beslissing doorvoeren zal het ongetwijfeld de Koekelbergse samenleving verdelen. Ik moet daar rekening mee houden. Mijn taak is om de bevolking samen te brengen, niet om die te gaan verdelen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?