Burgercollectief 1030/0 voert actie in Van Vollenhovenlaan

1030/0_Van Vollenhovenlaan_autovrije straat_hinkelspel_speelstraat
© LG/BRUZZ
| De leden van 1030/0 geven de parkeerplaatsen in de Van Vollenhovenlaan hun eigen invulling.
© LG/BRUZZ
| De leden van 1030/0 geven de parkeerplaatsen in de Van Vollenhovenlaan hun eigen invulling.
Updated: 28-11-2020 - 11:08

Nu de gemeente Schaarbeek parkeren opnieuw toestaat in de Van Vollenhovenlaan, wil burgercollectief 1030/0 die parkeerplaatsen vandaag omvormen in een hinkelspel. Ze gaan ook petities uitdelen, want het collectief wil veel liever dat de straat autovrij blijft.

De Van Vollenhovenlaan was sinds de mei dit jaar autovrij gemaakt, zodat er meer publieke ruimte vrijkwam rond het Josaphatpark om te spelen en te wandelen. Deze week besliste het Schaarbeekse gemeentebestuur om de parkeerplaatsen in de straat opnieuw open te stellen. Er is plaats voor 18 wagens.

Voor burgercollectief 1030/0, die ijveren voor minder verkeersdoden en meer ruimte voor fietsers en voetgangers, is die beslissing moeilijk te begrijpen. "Je zou zomaar even 300 meter kindvriendelijke straat kunnen toevoegen in de gemeente", klinkt het op hun Facebookpagina. "Dit zou een no-brainer moeten zijn."

Vanaf 11 uur gaan de leden van 1030/0 daarom actie voeren ter plaatse.

Hinkelspel

Pieter Fannes van 1030/0 verwacht ongeveer 60 tot 80 man op de betoging. "We gaan een parkeerplaats omvormen tot een hinkelspel", zegt hij aan BRUZZ. Het was de bedoeling om duidelijk te tonen wat een autovrije straat kan betekenen voor de kinderen, maar de gemeente heeft de hekken om de straat af te sluiten voorlopig nog laten staan.

"We zullen ook petities uitdelen om de beslissing terug te draaien", zegt Fannes. "En we gaan getuigenissen opnemen van spelende kinderen."

Van Vollenhovenlaan_1030/0_autovrije straat_parkeerplaatsen
© LG/BRUZZ
| Een parkeerplek wordt een hinkelspel.
20201128_Van Vollenhovenlaan_autovrije straat_spelende kinderen
© PF
| Er kwamen onder meer gezinnen met jonge kinderen opdagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?