Burgers lijnrecht tegenover elkaar over speelstraat langs Dudenpark

Thalia Phatisis
© BRUZZ
09/07/2020

In Vorst brandt er één vraag op de lippen van de bewoners: moet de speelstraat langs het Dudenpark blijven of verdwijnen? Op de gemeenteraad van Vorst stonden dinsdag interpellaties van burgers die lijnrecht tegenover elkaar staan op de agenda, maar beide interpellaties werden afgeblazen omdat de nodige veiligheidsmaatregelen niet gegarandeerd konden worden.

De speelstraat op de Brusselsesteenweg en de Massenetlaan zorgt voor verdeelde meningen in Vorst. De petitie gestart door bewoners die de speelstraat rond het Dudenpark liever zien verdwijnen, kreeg zo’n 900 handtekeningen. Heel wat bewoners vinden dat de speelstraat voor nog meer files zorgt en vinden een speelstraat naast een park van 37 hectare onnodig.

Ze dienden dan ook een aanvraag voor een interpellatie in, die dinsdagavond zou plaatsvinden op de gemeenteraad. “Dat er speelstraten werden geopend tijdens de lockdown begrijpen we. Het was een leuk initiatief, maar nu de lockdown werd opgeheven, mag de speelstraat weer verdwijnen. We willen niet dat iets dat ons als ‘tijdelijk’ werd aangesmeerd iets permanent wordt. Er werd ons een evaluatie in september of oktober beloofd, maar wat tot dan?,” aldus een van de betrokken burgers.

"We willen niet dat iets dat ons als ‘tijdelijk’ werd aangesmeerd iets permanent wordt."

Bewoner

Al snel dienden ook de voorstanders een aanvraag voor een interpellatie in. Zij vragen namelijk al jaren naar meer autovrije zones. “Voor ons, bewoners langs de Brusselsesteenweg, zijn er enkel voordelen aan verbonden: minder vervuiling, minder lawaai, meer contact met je buren, meer babbeltjes met andere wandelaars etc. Er was een pandemie nodig om eindelijk een ‘proefperiode’ te beginnen. Heel wat fietsers en wandelaars verkiezen een veilige tocht langs de steenweg omdat het Dudenpark er met zijn hellingen niet geschikt voor is. Diegenen die de speelstraat liever zien verdwijnen, wonen niet in deze wijk,” aldus Sanja Mitrovic, theaterregisseur en bewoonster Brusselsesteenweg.

Nood aan betrokkenheid

De oppositie reageert bezorgd. “Burgers horen niet tegenover elkaar te staan. We zouden ze net moeten samenbrengen", aldus gemeenteraadslid Stéphanie Koplowicz (PVDA). "Er is nood aan een duidelijk plan om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen. Onze burgers moeten op voorhand worden verwittigd en betrokken. Het feit dat de interpellaties niet zoals gepland konden doorgaan, is teleurstellend. We zijn de enige gemeente die zijn gemeenteraden nog steeds via videocall houdt. Vraag me niet waarom."

Volgens het gemeentebestuur konden de interpellaties moeilijk worden georganiseerd door verbouwingen aan het gemeentehuis in Vorst en speelpleinwerking in het schooltje waar ze in de tussentijd hun gemeenteraden houden. Schepen van Mobiliteit Esmeralda Van Den Bosch (Groen) vraagt om begrip en nog wat geduld. “De interpellaties zullen tijdens de eerstvolgende gemeenteraad, op 15 september, kunnen doorgaan. Binnenkort zullen ook enkele wegenwerken worden afgerond waardoor een vermindering van files voelbaar zal zijn. Daarnaast zijn wegenwerken aan het kruispunt aan Wiels onze prioriteit. Dat kruispunt zorgt namelijk voor heel wat ellende. We geven zeker gehoor aan deze problematiek, maar vragen nog wat geduld.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Mobiliteit, Esmeralda Van den Bosch, Stéphanie Koplowicz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni