Collectief 1030/0 eist minuut stilte voor verkeersslachtoffers Schaarbeek

© SDS / BRUZZ
| Collectief 1030/0 vroeg en kreeg minuut stilte voor verkeersslachtoffers in Schaarbeek

Het Schaarbeekse burgercollectief 1030/0 is woensdag naar de gemeenteraad afgezakt om een minuut stilte af te dwingen voor alle verkeersslachtoffers van de afgelopen maanden. De tientallen opgedaagde leden stonden recht tijdens de minuut stilte en hielden bordjes op met de cijfercombinatie van hun collectief, naar de postcode van Schaarbeek en het doel van nul verkeersdoden.

"We komen een minuut stilte houden", zei Elise Blondel woensdagavond energiek tegen een verraste burgemeester Bernard Clerfayt (Défi), die het afgelopen jaar zowat elke maand bewonersgroepen op de gemeenteraad ziet opduiken. "En dat zullen we blijven doen bij elke nieuwe dode."

Blondel hield namens het collectief 1030/0 op de gemeenteraad van vorige maand nog een officiële interpellatie over de problemen met de verkeersveiligheid in de gemeente. Onder meer in november vorig jaar klaagde een ander buurtcomité ook al de vele verkeersslachtoffers aan.

De minuut stilte kregen de activisten, al was hij dan voor sommigen aan de korte kant. Na afloop trokken de leden van 1030/0 naar het Théâtre Maât om toekomstige acties te plannen en verder taken te verdelen. "We willen ons een beetje professioneler organiseren en opdelen in projectgroepen", legde medeorganisator Pieter Fannes uit aan BRUZZ. (Lees verder onder de foto)

Comité 1030/0
© Het comité 1030/0 verraste de Schaarbeekse gemeenteraadsleden. Midden: Elise Blondel

Burgemeester Clerfayt herhaalde na het gedenkmoment dat de gemeente aan een verkeersveiligheidsplan werkt, dat tegen mei klaar moet zijn. De burgemeester haalde dat plan al vaker aan. Pijlers worden meer pakkans, infrastructuuringrepen en educatie. De gemeente heeft eind 2017 ook budget voor extra camera's vrijgemaakt.

'Druk op de ketel'

Vlaamse schepen Adelheid Byttebier (Groen) – niet bevoegd voor mobiliteit – juicht het initiatief van 1030/0 toe. "Dankzij deze mobilisatie kunnen burgers druk op de ketel houden."

Volgens Byttebier volgt burgemeester Clerfayt de visie van coalitiepartner Groen/Ecolo wel dat dit een heel belangrijk thema is, maar is sinds het tragische ongeluk in november echt een politieke kentering te merken. "Het besef groeit bij zowel meerderheid als oppositie dat dit voor de inwoners een topprioriteit is. Te lang voelde ik me op de politieraad een roepende in de woestijn. Maar dit momentum moeten we wel vasthouden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?