Pieter Lembrechts is Schaarbekenaar en werkt als communicatiemanager bij Het Nationaal Orkest van België.

Debat

‘Verkeersveiligheid moet nù prioriteit worden in Schaarbeek’

MD
© BRUZZ
08/01/2018

De gemeente Schaarbeek werd de laatste twee maand vier keer opgeschrikt door ernstige verkeersongevallen. Voor heel wat bewoners is de maat meer dan vol. “Schaarbeek is een topgemeente, maar de burgemeester moet nú van de verkeersveiligheid dé prioriteit maken”, zegt inwoner Pieter Lembrechts. Een petitie in die geest verzamelde ook net 1.000 handtekeningen.

De aanrijding van een vader en dochter aan het Voltairespeelpleintje in Schaarbeek is de laatste in een trieste reeks verkeersongevallen in Schaarbeek. Maar de dood van een journaliste op de Haachtsesteenweg, een aanrijding met vluchtmisdrijf op de Jerusalemstraat en een verkeersongeval waarbij de chauffeur zijn auto gewoon achterliet op een druk kruispunt, zijn nog maar het topje van de ijsberg. Dat zegt Schaarbekenaar Pieter Lembrechts, tevens Communicatiemanager bij het Nationaal Orkest van België.

“Dat zijn enkel de incidenten die de media hebben gehaald. Voor inwoners is het echt een dagelijkse realiteit: de overdreven snelheid, de straatraces, het consequent foutparkeren. En toch is de vaststelling dat de politie gewoon niet aanwezig is en dat er niet gecontroleerd wordt. De Haachtsesteenweg, bijvoorbeeld, is een zone 30, en toch vallen er doden. Het gaat dus puur om het gebrek aan controle”, aldus Lembrechts.

'Met de fiets naar het werk is levensgevaarlijk'

Naast het gebrek aan politiecontroles laat ook de infrastructuur zelf veel te wensen over. “Er zijn een aantal punten waar echt moet ingegrepen worden. De kruising van de Voltairelaan met de Haachtsesteenweg, bijvoorbeeld: het is absurd dat daar geen rond punt is. En als ik met de fiets naar het werk wil gaan, is dat gewoon een levensgevaarlijke onderneming. Er zijn dan wel voldoende borden, maar er wordt veel te weinig op de grond aangeduid.”

"Zowel mijn Marokkaanse buur als de Antwerpenaar ernaast: iedereen keurt dit onverantwoordelijke gedrag af.”

Pieter Lembrechts

Lembrechts zegt overigens zelf “geen misnoegde azijnpisser” te zijn die elk incident aangrijpt om de burgemeester aan te vallen. “Ik vind dat Clerfayt over het algemeen goed werkt levert. Schaarbeek is trouwens een topgemeente, als je kijkt hoeveel er hier georganiseerd wordt. Maar hij heeft geen enkel excuus om van verkeersveiligheid niet eindelijk de topprioriteit in de gemeente te maken. Iedereen in Schaarbeek is het er over eens, dat bleek onlangs nog uit een poll in het gemeenteblad. Zowel mijn Marokkaanse buur als de Antwerpenaar ernaast: iedereen keurt dit onverantwoordelijke gedrag af.”

Lembrechts lijkt inderdaad niet alleen te staan. Een petitie die na de dood van een journaliste op de Haachtsesteenweg voor dringende actie op het vlak van verkeersveiligheid ijvert, rondde zonet de kaap van 1.000 handtekeningen. De initiatiefnemers vragen onder meer de invoering van een “échte zone 30” op het hele grondgebied van de gemeente met aangepaste controle en repressie, de aankoop van mobiele flitscamera’s, onmiddellijke politieacties en de nodige aanpassingen aan de verkeersinfrastructuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Politiek , verkeersveiligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni